War Child ontvangt 250.000 euro van 3FM Serious Request

3FM Serious Request doneert dit jaar 250.000 euro aan het programma van War Child in Congo dat zich richt op de slachtoffers van seksueel geweld. “Dit is echt fantastisch,” reageert ambassadeur Marco Borsato, die het nieuws vanavond in de openingsuitzending te horen kreeg. “War Child doet geweldig werk in Congo. En op deze manier kunnen we nog veel meer meisjes en jonge vrouwen helpen.”
18 december 2014

De 3FM Serious Request actie – waarbij drie DJ’s zich een week opsluiten in een Glazen Huis en niet zullen eten – vraagt samen met het Rode Kruis jaarlijks aandacht voor een stille ramp. Dit jaar staat de actie in het teken van seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen in conflictgebieden.

Helaas wordt seksueel geweld steeds vaker als wapen of strategie gebruikt in oorlog en conflicten. Misbruik wordt ingezet als machtsmiddel of om angst te zaaien. Met alle lichamelijke en psychische gevolgen van dien. Maar het probleem is groter dan dat. Het ontwricht totale dorpen en gemeenschappen.

War Child is sinds 2003 actief in Congo, en specifiek in het oosten van het land, om de gevolgen van seksueel geweld bij jongeren tot een minimum te beperken. Makkelijk is dat niet. Naast fysieke en psychische gevolgen ligt op seksueel geweld een groot taboe. Misbruikte meisjes en vrouwen worden met de nek aangekeken door hun dorpsgenoten en zelfs hun familie.

War Child werkt samen met het Panzi ziekenhuis in Bukavu, van de veel geprezen en Nobelprijs genomineerde gynaecoloog Denis Mukwege. Onlangs ontving hij de Sacharov-prijs. Zijn ziekenhuis is gespecialiseerd in de behandeling van slachtoffers van seksueel geweld. De jonge meisjes en vrouwen komen vanuit heel Congo, om hier opgevangen te worden. War Child traint de medewerkers in hoe zij het beste kunnen omgaan met de psychosociale aspecten van de hulpverlening. Na de herstelperiode worden de vrouwen overgebracht naar Maison Dorcas, waar ze met behulp van creatieve voorlichtingscampagnes, lessen en trainingen actief hun trauma's kunnen verwerken en aan een toekomst kunnen werken, zodat ze terug kunnen keren in de maatschappij. 

Dankzij het bedrag dat War Child van 3FM Serious Request ontvangt, kunnen nog meer kinderen direct geholpen worden. De kinderen krijgen de behandeling die ervoor zorgt dat ze niet hun hele leven slachtoffer blijven, maar weer kansen krijgen op een zelfstandig leven. 

Lees hier meer over seksueel geweld in Congo en waarom het werk van War Child op dit gebied zo belangrijk is.