War Child blij met Nederlandse steun voor veilige scholen

War Child is erg blij met de uitgesproken Nederlandse steun voor de ‘Richtlijnen voor de bescherming van scholen en universiteiten tegen militair gebruik tijdens gewapend conflict’.
17 maart 2015

Op 12 maart verwelkomde Nederland de ‘Richtlijnen voor de bescherming van scholen en universiteiten tegen militair gebruik tijdens gewapend conflict’ bij een bijeenkomst van de VN-Mensenrechtenraad in Genève. De Nederlandse vertegenwoordiger zei daar dat 'de wereld de verantwoordelijkheid heeft om kinderen in conflict, een uiterst kwetsbare groep, te beschermen tegen wreedheden.'

Elk kind moet veilig naar school kunnen
War Child is erg blij met deze uitgesproken Nederlandse steun. Elk kind waar ook ter wereld moet veilig naar school kunnen, ook tijdens of vlak na een gewapend conflict. Oorlog verwoest niet alleen schoolgebouwen, maar de hoop en ambitie van een hele generatie kinderen.
Achtentwintig miljoen kinderen in door conflict getroffen gebieden kunnen nu niet naar school. Scholen zijn doelwit van militairen of worden gebruikt als opslagplaats voor wapens. En soms is de weg van en naar school niet veilig door mijnen of aanvallen. Terwijl onderwijs in conflictsituaties kinderen juist zou moeten helpen bij het ontwikkelen van die vaardigheden die ze zo hard nodig hebben om zichzelf verder te ontwikkelen en te beschermen.

Richtlijnen voor veilige scholen
De Richtlijnen dragen bij aan veilige scholen in conflictgebieden. Ze sporen partijen in oorlog aan om scholen niet voor militaire doeleinden te gebruiken en daarmee wordt de kans kleiner dat  scholen gezien worden als legitiem militair doelwit. Om deze reden steunt War Child al langere tijd deze Richtlijnen, als lid van de Global Coalition to Protect Education from Attack (GCPEA). In juni zal in Oslo een top plaatsvinden over de Richtlijnen. War Child hoopt dat Nederland ook daar haar steun zal uitspreken.

Lees meer over de richtlijnen op onze veilige scholen pagina.