Voor Majed is Voetbal Geen Spelletje

Met het WK voetbal in volle gang zijn velen in de ban van 'de belangrijkste bijzaak' ter wereld. Alleen, voor kinderen in oorlogsgebieden is voetbal niet zomaar een spelletje. Het is een manier om lekker uit te razen en zo hun stress op een sportieve manier kwijt te raken. In Libanon steunt War Child een voetbalelftal van Syrische jongeren die met hun familie gevlucht zijn naar het overvolle Palestijnse kamp Ain-el Hilweh. Majed is een van de spelers in het team.
12 juni 2014

Gevlucht uit Syrië

Majed is 13 jaar oud en ongeveer anderhalf jaar geleden vanuit Syrië naar Libanon gevlucht. Hij leeft daar in een klein kamertje samen met zijn ouders, zusje en drie broertjes.

“Het leven in Syrië was goed. Ik had altijd vrienden en familie om me heen. Er was een groot bombardement. Ons huis werd verwoest. We zijn toen verhuisd naar een andere buurt, maar ook daar kwamen we de oorlog tegen. Ik heb veel bombardementen gezien en gehoord. We bleven soms dagen in een veilige kamer in ons huis. Uiteindelijk zijn we gevlucht naar Libanon. Het is hier veiliger.”

I love voetbal

In Libanon helpt War Child gevluchte Syrische kinderen als Majed met het verwerken van hun vaak heftige ervaringen. We bieden psychosociale hulp en bijscholing. Voetbal is een populair onderdeel van de activiteiten die we organiseren. Majed: “Ik ben dol op voetbal. Het is de beste sport die er is. Messi is mijn favoriete voetballer. Ik voel me soms als “een kleine Messi”. Ik wil net zo goed worden. Als ik speel en ren, dan vergeet ik even alles.”

Meer dan alleen een elftal

De coach van Majed vertelt over het voetbalelftal in kamp Ain-el Hilweh: “We mixen Palestijnse jongens uit Libanon met Palestijnse jongens uit Syrië. Het helpt hen weg te komen uit hun negatieve sfeer. Er zijn flink wat problemen tussen de Libanezen en de Syriërs, maar de voetballers zijn in hun team gewoon jongens die allemaal samen sporten. Ze zijn meer dan alleen een elftal. Ze zijn broeders van elkaar.”

Betere toekomst

Majed weet dat hij en zijn familie beter af zijn in Libanon. Ook dankzij de hulp van War Child. Hij heeft hoop op een betere toekomst.

Laat meer kinderen als Majed weer spelen. Doneer nu