Volg Marco Borsato op zijn reis in Congo

War Child ambassadeur Marco Borsato is op dit moment in DR Congo. Een land waar kinderen iedere dag te maken hebben met afschuwelijk geweld en de gevolgen hiervan. Kinderen worden beschoten, verkracht, uitgebuit, ontvoerd, ingezet als kindsoldaat. Marco bezoekt in DR Congo verschillende projecten van War Child, en houdt ons via Twitter op de hoogte van zijn belevenissen.
25 februari 2013

Situatie in DR Congo
Na decennia van Belgisch koloniaal bestuur werd de huidige Democratische Republiek Congo (DRC) in 1960 onafhankelijk. Het gevolg: een machtsvacuüm met jaren van burgeroorlog, militaire coups, humanitaire crises en structureel geweld.
Het jarenlange geweld heeft enorme gevolgen. Armoede. Miljoenen doden. Honderdduizenden mensen constant op de vlucht voor plunderende bendes. Kinderen worden geronseld om te vechten, of ontvoerd als seksslaaf. Verkrachtingen zijn middel om angst te zaaien en macht uit te oefenen. Misbruikte tienermoeders worden verstoten uit hun gemeenschap. Ongeletterdheid is hoog. Hygiëne is slecht, en er heerst honger.  
 
Psychosociale noodhulp, bescherming en re-integratie
War Child richt zich op bescherming en re-integratie van kinderen die slachtoffer zijn van deze conflicten.  Bijvoorbeeld door jongeren bij te scholen en ze een vak te leren. Hiermee wil War Child economische kansen creëren voor kinderen die anders noodgedwongen kindsoldaat of mijnwerker worden.
In het She Deals programma worden meisjes die slachtoffer zijn van (seksueel) misbruik geholpen. Zij kunnen hun ervaringen een plek geven, aan hun eigenwaarde en zelfvertrouwen werken, anderen leren vertrouwen en een vakopleiding volgen. Zoals tienermoeder Semire.
Ook  biedt War Child psychosociale noodhulp bij oplaaiende conflicten.  Zodat kinderen hun ervaringen kunnen verwerken op een veilige plek.
- Meer over ons werk in DR Congo
- Rapport over de situatie van kinderen in DR Congo 

Volg Marco op reis
Volg Marco op zijn reis via Twitter op www.twitter.com/borsato. Lees over zijn ervaringen en de projecten van War Child in DR Congo. Kom zelf ook in actie. Deel zijn berichten en vertel samen met Marco en ons het verhaal van oorlogskinderen en het werk van War Child.
 
Marco vanuit DR Congo: