Verkiezingen in Burundi: tienduizenden kinderen op de vlucht

Wat doe je als een golf van geweld jou en iedereen in jouw omgeving raakt? Dan wil je naar een veilige plek. Dat is precies wat inmiddels bijna 170.000 Burundesen hebben gedaan.
27 juli 2015

Update 18 aug.
De Verenigde Naties maken zich grote zorgen over de situatie in Burundi. Volgens de organisatie glijdt het land langzaam maar zeker af in chaos. Volgens de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten moeten de strijdende partijen snel om tafel om de situatie onder controle te krijgen. Door de presidentsverkiezingen is het al maanden onrustig in Burundi. 

De afgelopen maanden is Bujumbura, de hoofdstad van Burundi, geteisterd door verkiezingsgeweld en hevige onrust. Nadat president Nkurunziza dit voorjaar zich kandidaat stelde voor een derde termijn, ontstond er veel politieke onrust en kwam de oppositie in opstand. Het is volgens de grondwet in Burundi niet toegestaan dat een president zich voor een derde keer kandidaat stelt. De oppositie boycotte de verkiezingen.

Het gevolg: arrestaties, dodelijke slachtoffers, geweld, en angst. Een grote stroom vluchtelingen, waaronder ook een groot aantal kinderen, is naar de buurlanden Tanzania, Rwanda, en DR Congo gevlucht. Onder hen veel kinderen. Eenmaal aangekomen treffen duizenden kinderen een situatie die minstens even instabiel en onveilig is.

Kiezen tussen twee kwaden
Inmiddels zijn meer dan 13.000 vluchtelingen opgevangen in de vluchtelingenkampen in Zuid-Kivu, DR Congo. De situatie is schrijnend. Tweederde van de vluchtelingen is kind. Onder hen bevinden zich veel kinderen die jonger zijn dan twaalf jaar.

Om de opgevangen kinderen te leren omgaan met wat ze mee hebben gemaakt, is War Child DRC gestart met bieden van psychosociale noodhulp. Want in een noodsituatie is er meer dan voedsel en onderdak nodig. Kinderen hebben geweld van dichtbij meegemaakt, en worstelen vaak met de gevolgen.

Duizenden kinderen hebben huis en haard achter moeten laten, en afscheid moeten nemen van familie en vrienden. Ze zijn op de vlucht geslagen, zonder beschermd te worden door een ouder of verzorger. Naar een land dat het toneel is van het bloedigste conflict sinds de Tweede Wereldoorlog.  

Duizenden kinderen uit Burundi die gevlucht zijn naar DR Congo bevinden zich nu in dezelfde situatie. Ze kunnen geen kant op. Daarom is War Child een noodhulpprogramma gestart. Om direct psychosociale steun te bieden. Want de nood is hoog.

Op dit moment is War Child nog steeds de enige organisatie die via creatieve methodes kinderen psychosociale noodhulp biedt. Daarnaast geven wij kinderen bijlessen zodat ze niet achter raken en straks moeiteloos kunnen instromen op Congolese scholen. Het gebrek aan leslokalen maakt dit extra uitdagend. Inmiddels hebben we ook vijf Safe Spaces, veilige plekken, opgezet. Naast Burundese kinderen doen ook steeds vaker Congolese kinderen mee aan de War Child activiteiten. Samen voeren zijn theatervoorstellingen op, volgen ze danslessen of gaan ze drummen.

Presidentiele verkiezingen
Met de aanhoudende onrust rondom de presidentiele verkiezingen is het moeilijk in te schatten of en wanneer de tienduizenden vluchtelingen kunnen terugkeren naar huis. Noodhulp is dan ook geboden. Om de gevolgen van het geweld dat de vluchtelingen meegemaakt hebben te kunnen helpen verwerken. En om hen te beschermen tegen ergere situaties die kunnen ontstaan in het vaak chaotische Oost-Congo.

Om zo snel en effectief mogelijk te handelen, heeft War Child onlangs deelgenomen aan een Child Protection Rapid Assessment, samen met Save the Children en Terre Des Hommes.

Help War Child met het bieden van noodhulp aan de vluchtelingen uit Burundi. Doneer nu.