Veilige haven voor Syrische kinderen

Afgelopen weekend bezochten journalisten van de Engelse zender BBC de War Child projecten voor Syrische vluchtelingen in Noord-Libanon. Zij maakten een reportage over het belang van ons werk daar. En over de situatie van Syrische kinderen. Wat zij meemaken, is afschuwelijk. War Child biedt gevluchte Syrische kinderen een veilige plek.
27 juli 2012

Mijn moeder schreeuwde naar hen. Ze vroeg: ‘Wat wil je van mijn man en zoon?’ Een kale man met een baard schoot haar neer. Daarna doodden ze mijn zus Rasha. Met hetzelfde geweer. Vijf jaar oud. Daarna schoten ze mijn broer Nader in zijn hoofd en zijn rug. Ik zag voor mijn ogen gebeuren hoe zijn ziel zijn lichaam verliet. Ze schoten op mij, maar de kogel ging langs me heen. Ik werd niet geraakt. Ik rilde heel erg en was bang dat ze me zouden zien. Ik smeerde bloed op mijn gezicht om ze te laten denken dat ik dood was.”

Het verhaal van een 11-jarige jongen uit Syrië. Gepubliceerd in het rapport Syria: a war on childhood. Helaas is zijn verhaal niet uniek. Kinderen in onze projecten in Noord-Libanon vertellen dezelfde verhalen. Neem Yara of Dima. De verhalen zijn gruwelijk en onvoorstelbaar.

Een veilige plek
War Child startte in april met speciale projecten voor kinderen die gevlucht zijn vanuit Syrië naar Libanon. Sinds die tijd is het aantal deelnemende kinderen verdubbeld. We werken inmiddels op zes plekken.

We bieden Syrische kinderen een veilige plek, een zogenaamde ‘Safe Space’. Daar krijgen ze inhaal-onderwijs en psychosociale hulp. Dat is belangrijk. Want hoe sneller een kind nare gebeurtenissen op een gezonde manier kan verwerken, hoe kleiner de kans dat hij of zij zelf in de spiraal van geweld en negativiteit terecht komt. 

De situatie in Syrië
In Syrië maken kinderen, amper 9 jaar, de ergste dingen mee. Ze worden vermoord, gevangen genomen en gemarteld. Of als schild gebruikt door de strijdende partijen. Kinderen zijn het grootste slachtoffer van het Syrische conflict. Het gaat naar schatting om zo’n 470.000 kinderen en jongeren.

Jonge slachtoffers
Het Syrische conflict blijft jonge slachtoffers maken. Dag in dag uit. Steun War Child en geef deze kinderen de kans op een betere toekomst.

De foto is gemaakt door © Alessio Romenzi