Toekomstzorgen van Syrische vluchtelingen

Inmiddels wonen er meer dan 245.000 Syrische vluchtelingen in Libanon. En dagelijks komen er nog duizenden bij. Veel vluchtelingen uit Syrië zijn terechtgekomen in het overvolle Palestijnse vluchtelingenkamp Ain el Helweh. De moeders in het kamp maken zich grote zorgen. Vooral om hun kinderen.
21 februari 2013

Een ander bestaan
“Ik wou dat ik deze baby nooit had gekregen. Niet in deze situatie”, vertelt een jonge moeder op slippers met een pasgeboren baby in haar armen. Een week na de geboorte was ze gedwongen met haar kinderen naar Libanon te vluchten. Ze kwamen terecht in Ain el Helweh. Zonder spullen.

Een andere moeder vluchtte samen met haar buren. “We hoorden dat er aardige mensen woonden in Libanon”. Maar onderdak konden ze niet vinden. Ook financieel hebben ze het zwaar. “Onze mannen hebben geen werk en geen geld. Toch moeten we onze huur betalen. Ons voedsel rapen we bijeen. Sinds we hier zijn hebben we alleen yoghurt en rijst gegeten. Het enige wat hier beter is, is de veiligheidssituatie.”

Opnieuw beginnen
Doordat de gezinnen snel moesten vluchten, konden ze hun spullen niet meenemen. Ze moeten opnieuw beginnen. “We hebben geen matrassen en geen dekens. We hebben één setje zomerkleding”, zegt een moeder van zes kinderen. De kinderen willen naar school, maar zijn gedwongen om te werken voor de kost. De moeders in het kamp maken zich grote zorgen.

Een moeder vertelt: “Mijn 10-jarige zoon was de beste van zijn klas. Hij is al meer dan een jaar niet meer naar school geweest. Ik zie aan hem hoe hij erdoor is veranderd; hij was altijd erg gelukkig. Nu is hij stil en zegt hij niet veel. Vaak wordt hij schreeuwend wakker. Ik heb het er erg moeilijk mee. Mijn droom is dat hij ooit weer kan studeren”.

Een veilige plek
War Child biedt kinderen een veilige plaats in het kamp. Waar ze mee kunnen doen aan creatieve workshops. Zodat ze weer in contact komen, en kinderen zich zo weer kunnen uiten. Dagelijks komen er nieuwe vluchtelingen bij in het kamp. Dat nu al overvol zit. Daarom blijft War Child uitbreiden. Zodat er meer Safe Spaces komen waar kinderen psychosociale hulp krijgen. Daarnaast wil War Child in de toekomst ook kinderen in de zuidelijke kampen scholing aan kunnen bieden.

- Bekijk het videoverslag van NOS verslaggever Sander van Hoorn, over de leefomstandigheden in het Ain el Helweh kamp 
- Lees het verhaal van Salma, een uit Syrië gevlucht Palestijns meisje in het Ain el Helweh kamp