TamTam.mobile: nieuwe media als spreekbuis van kinderen

Burundi. Een van de vijf armste landen van de wereld. De helft van de bevolking bestaat uit kinderen en jongeren. De bescherming van hun rechten zijn minimaal. Seksueel misbruik is hoog. Van iedere vijf meisjes is er wel een misbruikt.
18 april 2013

War Child biedt kinderen in Burundi samen met lokale en internationale partners de mogelijkheid hun rechten onder de aandacht te brengen bij een volwassen publiek. Via nieuwe media. Via de TamTam.Mobile.

De TamTam.mobile is onderdeel van een programma waarin ICT en media worden ingezet om gevoelige thema’s bespreekbaar te maken. Via film en radio kunnen kinderen veilig hun ervaringen en mening delen.

Aandacht voor rechten

Twaalf meisjes uit Burundi maakten de animatievideo ‘Butoyi’. Ze schreven het verhaal achter de animatievideo zelf. En ze hebben alles zelf getekend.

De video vertelt het verhaal van het geitje Butoyi, dat door beslissingen die over haar gemaakt zijn, gevaar loopt misbruikt en uitgebuit te worden. Gedurende de film wordt de boodschap duidelijk: Meisjes hebben het recht naar school te gaan, en niet alleen maar het huishouden doen of op het land werken.

Om er zeker van te zijn dat iedereen de video kan zien, wordt deze meerdere keren afgespeeld. Kinderen en volwassenen discussiëren na de vertoning over het thema, in het bijzijn van lokale leiders. Zo draagt de TamTam.mobile bij aan actieve deelname van kinderen in hun gemeenschap, en krijgt hun stem een plaats op een manier die voor iedereen toegankelijk en vermakelijk is.

Connact.now

TamTam.mobile is onderdeel van het Connact.nowprogramma. Samen met lokale partners gebruikt Connact.now creatieve en innovatieve methoden voor activiteiten die betrekking hebben op bescherming, onderwijs en psychosociale hulp. Participatie van kinderen staat hierin voorop; ze kunnen hun gevoelens uiten. Hun problemen en zorgen laten zien. Een boodschap uitzenden. Bij hun ouders of verzorgers, maar ook bij lokale leiders.

Meer over onze projecten en de situatie in Burundi
Het verhaal van Rafiki: van school gestuurd en het huis uitgetrapt