Syrische kinderen onder vuur

Uit Syrië lijkt alleen slecht nieuws te komen. Kinderen daar worden gericht beschoten, misbruikt, ontvoerd en ingezet als menselijk schild. In weinig ander recent conflict worden de rechten van kinderen zo stelselmatig geschonden. War Child heeft er het rapport ‘Syrië- kinderen onder vuur’ over uitgebracht.
29 augustus 2012

Een dertienjarige jongen herinnert zich de woorden van de mannen die hem gevangen namen: “ze zeiden, ‘onthoud dit en denk er altijd aan: we pakken zowel volwassenen als kinderen, en doden ze allemaal”. 

Meer dan 1700 kinderen in Syrië zijn nu gedood. Het aantal vluchtelingen steeg de afgelopen week van 170.000 naar 200.000; 2,5 miljoen Syriërs zijn getroffen door het conflict. Tienduizenden kinderen vluchten onder meer naar Libanon, waar War Child sinds 2 april dit jaar psychosociale noodhulp biedt.


Bewust doelwit

De crisis in Syrië onderscheidt zich van andere recente conflicten in het Midden-Oosten – en wel om de slechtst denkbare punten. Kinderen en jongeren zijn altijd slachtoffer van de gevolgen van gewapend conflict. Maar wanneer zij de dood vinden of gewond raken is dit meestal als toevallig slachtoffer.

Wat dit betreft is Syrië geen uitzondering. Maar wat in Syrië bijzonder verontrustend is, is dat kinderen bewust doelwit zijn van vijandelijkheden, en niet worden beschermd.

Het rapport

Dit is onder andere te lezen in het zojuist verschenen rapport van War Child ‘Syrië – Kinderen onder vuur’. Het is gebaseerd onderzoek en verklaringen van vluchtelingen uit Syrië die betrokken zijn in de projecten van War Child in Libanon en op eerdere rapporten over de situatie van Syrische kinderen.

Stop het geweld

War Child pleit voor een onmiddellijke stopzetting van het geweld tegen kinderen. We roepen de Nederlandse regering om stappen te ondernemen om te helpen een einde te maken aan het leed van Syrische kinderen. Onder andere door er voor te pleiten dat kinderrechten een centrale plaats moeten krijgen in alle onderhandelingen en vredesplannen voor Syrië.

Lees dit en meer in het rapport van War Child ‘Syrië - kinderen onder vuur’.

Kom ook in actie

Vertel het verhaal van Syrische kinderen. Net als War Child. Deel het rapport via Facebook en Twitter. En zorg ervoor dat War Child haar werk kan doen. Laat Syrische kinderen er niet alleen voor staan. Word Friend. Samen halen we de oorlog uit een kind. Doneer nu

Meer over Syrie

  • Lees het verhaal van Dima 
  • Kom meer te weten over het werk dat War Child doet in Libanon.
  • Lees meer over War Child's psychosociale noodhulp, onder andere verleend in Libanon

 De foto is gemaakt door © Alessio Romenzi