Zo steunen wij gevluchte kinderen en families uit Oekraïne

28 februari 2022

War Child helpt gevluchte Oekraïense kinderen en families
Op donderdag 24 februari is de Russische president Poetin buurland Oekraïne binnengevallen. Sindsdien zijn er heftige gevechten aan de gang in verschillende (grens)gebieden in het land. De verwachting is dat miljoenen kinderen en families uit Oekraïne hun thuisland zullen ontvluchten. War Child is ter plaatse in grensgebieden met Oekraïne, waar wij ons voorbereiden om partnerorganisaties te trainen in beschermen en het bieden van psychosociale steun aan kinderen en families op de vlucht.

Groeiend aantal Oekraïense vluchtelingen

Geschat wordt dat miljoenen Oekraïners hun getroffen land zullen ontvluchten. Omdat veel mannen moeten blijven, zijn het voornamelijk vrouwen en kinderen die de grens oversteken. Het merendeel van hen zoekt toevlucht in Polen, vele anderen in Hongarije, Moldavië en Roemenië. Ook het aantal binnenlandse vluchtelingen (ontheemden) in Oekraïne neemt toe - maar is moeilijk in cijfers te duiden vanwege de militaire situatie in het land.

War Child steunt gevluchte Oekraïense kinderen en families met opvang en psychosociale steun

Er is snel méér hulp nodig om de gevluchte Oekraïense kinderen en families te ondersteunen

Foto: AP

Er is snel méér hulp nodig

Op dit moment is War Child ter plaatse in het noordoosten van Roemenië, aan de grens met Oekraïne en Moldavië. Hier, in één van de armste gebieden van Europa, komen dagelijks duizenden Oekraïense vluchtelingen aan. Wij zien vooral vrouwen en kinderen op zoek naar een veilig onderkomen. Lokale Roemeense maatschappelijke organisaties, kerken en de plaatselijke bevolking doen hun best de vluchtelingen op te vangen, maar zij hebben onvoldoende middelen. Ook hebben zij weinig tot geen ervaring met hulpverlening in oorlogssituaties en het ondersteunen van oorlogsvluchtelingen. En de situatie wordt met het uur schrijnender - er is heel snel méér hulp nodig.

Onmiddellijke psychosociale steun aan kinderen

Wij weten uit jarenlange ervaring hoe belangrijk het is dat kinderen uit conflictgebieden zo snel mogelijk goede psychosociale ondersteuning krijgen. Daarom zetten wij op dit moment alle zeilen bij om trainingen voor lokale organisaties en hulpverleners te ontwikkelen, zodat zij kinderen en hun families goede en onmiddellijke psychosociale hulp te kunnen bieden. Want voor de gevluchte Oekraïense kinderen en families is de nachtmerrie nog lang niet voorbij. Zij mogen nu veilig zijn - hun heftige ervaringen zijn met hen meegereisd. Velen hebben alles achter moeten laten: hun huis, familieleden, vrienden en hun vertrouwen in een toekomst.

“Wij roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. De oorlog moet nu stoppen."
War Child CEO Ramin Shahzamani
Demonstratie tegen oorlog in Oekraïne - War Child helpt gevluchte Oekraïense kinderen

Wereldwijd demonstreren mensen tegen de oorlog in Oekraïne. Ook in Rusland.

Foto: Roman Shavnya

Wij roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren

“Het is hartverscheurend om dit vandaag opnieuw te zien gebeuren in Oekraïne”, zegt War Child CEO Ramin Shahzamani. Wij roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. De oorlog moet nu stoppen.” War Child en andere humanitaire organisaties moeten ongehinderd toegang hebben tot de kinderen en hun families die door het gewapende conflict zijn getroffen.

Naast het ondersteunen en trainen van organisaties die gevluchte kinderen uit Oekraïne opvangen, bekijken we hoe wij de getroffen families nog meer kunnen steunen. Wij onderhouden nauw contact met (mogelijke) partnerorganisaties in Oekraïne, de buurlanden en internationaal om te kijken of en zo ja waar wij kinderen en hun ouders het beste kunnen ondersteunen.

Geen enkel kind hoort thuis in oorlog. Nooit.

De psychologische eerste hulp in Moldavië wordt mogelijk gemaakt door de bijdrage vanuit Giro555 via Terre des Hommes Nederland.