Risico op grootste voedselcrisis ooit in Zuid-Soedan

Vorig jaar verklaarde Zuid-Soedan een hongersnood in enkele gebieden, waar in totaal 100.000 burgers werden geconfronteerd met uithongering. Door de snelle hulpverlening werd een desastreuze crisis voorkomen en de hongersnoodverklaring werd later opgeheven. Maar nu, een jaar later, lijkt de hongersnood in Zuid-Soedan nog steeds een enorm probleem te zijn.
05 maart 2018

Harde cijfers VN-rapport

Het onlangs uitgekomen rapport van FAO, Unicef en WFP toont zorgwekkende cijfers over de schrijnende situatie in Zuid-Soedan. Begin dit jaar in januari hadden 5,3 miljoen Zuid-Soedanezen – dat is pak ‘m beet de helft van de bevolking – grote moeite om aan voedsel te komen. De verwachting is dat er in de aankomende maanden 7 miljoen burgers het risico lopen om extreme honger te lijden. Dat is maar liefst 2/3 van de hele Zuid-Soedanese bevolking. Als er niet snel wordt ingegrepen, zal dit de grootste voedselcrisis ooit voor Zuid-Soedan worden, stelt het rapport.

Aanhoudend geweld

Zuid-Soedan, één van de jongste landen van de wereld, is een land dat vrijwel sinds haar onafhankelijkheid van Soedan in totale chaos verkeert. Eind 2013 laaide het conflict in het land in alle hevigheid op, toen president Salva Kiir zijn voormalige vicepresident Riek Machar ervan beschuldigde een staatsgreep te willen plegen. Er braken veel etnische gevechten uit. Door dit binnenlandse conflict zijn er 2,3 miljoen inwoners – één op de drie mensen – gevlucht naar de buurlanden, waarvan meer dan de helft kinderen zijn. En het heeft tienduizenden mensen het leven gekost. Ondanks het vredesakkoord tussen de strijdende etnische groepen in 2015, vinden er nog steeds veel gewelduitbarstingen plaats.

Ernstige hongersnood in het verschiet

Ook hebben deze conflicten een grote impact op de economie van Zuid-Soedan, wat weer ernstige gevolgen heeft voor het voedseltekort. Hyperinflatie heeft de voedselcrisis versterkt, omdat voedselprijzen bijna onbetaalbaar zijn. En daar komt nog eens bij dat het land veel last heeft van droogte en overstromingen, waardoor er weinig te oogsten valt voor de boeren.

Zonder ingrijpen van hulporganisaties en de internationale gemeenschap staat Zuid-Soedan de grootste voedselcrisis ooit te wachten. “The situation is extremely fragile, and we are close to seeing another famine. The projections are stark. If we ignore them, we’ll be faced with a growing tragedy”, aldus Serge Tissot, vertegenwoordiger van de FAO in Zuid-Soedan.

Wat doet War Child?

  • Als onderdeel van de Dutch Relief Alliance werkt War Child samen met andere organisaties in verschillende gebieden in Zuid-Soedan. Samen beschermen we de getroffen kinderen van de conflicten, bieden wij hen psychosociale hulp en proberen we voedselzekerheid te bewerkstelligen. 
  • Ook heeft War Child een project in Malakal, in het noorden van Zuid-Soedan. Het doel is om op korte termijn de meest kwetsbare doelgroepen toegang te geven tot voedsel te verschaffen. Tegelijkertijd richten we ons op de bescherming van kinderen en we leren hen hoe ze nare ervaringen een plek te geven.
  • Honderdduizenden Zuid-Soedanezen zijn hun land ontvlucht naar Oeganda vanwege het aanhoudende geweld. Daar werken wij in vluchtelingenkampen om deze mensen hulp te bieden, waaronder vele kinderen.

Tekst: Dorinde van Eck 

Meer over ons werk in Zuid-Soedan