Psychosociale noodhulp ter sprake in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer sprak woensdag een delegatie van War Child en andere organisaties over het schrijnende tekort aan psychosociale zorg bij noodhulp.
21 februari 2018

Bijzondere Procedure

De Bijzondere Procedure werd gehouden in aanloop naar het Algemeen Overleg over noodhulp, dat op 6 maart plaatsvindt. Tijdens de bijeenkomst gingen onder andere Mark Jordans en Anna Barret van War Child in op het belang van geestelijke gezondheid in conflictgebieden en waarom Nederland meer kan en moet doen. Joël Voordewind (ChristenUnie) was voorzitter van de vergadering.

Psychische stoornis

De ervaringen die miljoenen mensen in conflictgebieden opdoen verhogen de kans op angst, depressie en andere aandoeningen die een normaal leven in de weg staan. 20% van kinderen en jongeren wereldwijd lijdt aan een psychische stoornis. Kinderen zijn kwetsbaarder omdat ze nog in ontwikkeling zijn.

Tekort aan hulp

Er is bewezen dat psychosociale programma's de impact van noodhulp versterkt. Toch speelt het nog een te kleine rol in programma's en is er een tekort aan zorgverleners in conflictgebieden. Psychosociale steun staat centraal in het werk van War Child. Bekijk hier wat wij nu al doen.