Premier Rutte bezoekt voetbalproject in Libanon

Het gezamenlijke voetbalproject van War Child, UNICEF, Right To Play en de KNVB in Beirut, Libanon kreeg vandaag bijzonder bezoek. Premier Rutte en minister Ploumen ontmoetten Syrische en Libanese kinderen en hun jeugdcoaches. Ze kregen een warm onthaal.
03 mei 2016

In het kader van hun werkbezoek bezochten de premier en de minister ook het voetbalproject om Syrische en Libanese kinderen te spreken. “Dit mooie initiatief zorgt ervoor dat kinderen in crisisgebieden kunnen spelen en sporten. Ik heb grote bewondering voor wat de mensen hier doen en ben blij dat Nederland een bijdrage kan leveren,” aldus premier Rutte.

Spanningen

Op dit moment vangt Libanon, met een bevolking van meer dan vier miljoen mensen, ongeveer anderhalf miljoen vluchtelingen op. Door de grote toestroom aan Syrische vluchtelingen in Libanon is er tussen bestaande gemeenschappen en vluchtelingen veel spanning. 

Voetbal verbindt

Voetbal is een goede manier om spanningen weg te nemen. Op een leuke en sportieve manier leren kinderen samen te spelen en met elkaar om te gaan. Voor veel van hen is dit de eerste keer dat ze echt met elkaar in contact komen.

In het voetbalproject komen kwetsbare kinderen en jongeren uit verschillende gemeenschappen samen. Zowel van Libanese als Syrische afkomst. In totaal worden 137 jongeren getraind tot coach. Zij gaan de komende maanden voetbalactiviteiten en lifeskills programma’s organiseren voor ruim 2500 kinderen.

Psychosociale steun

Naast het samen sporten krijgen de jongeren ook psychosociale steun. Ze leren hoe ze hun emoties kunnen uiten, hoe problemen op te lossen en andere life skills vaardigheden. Daarbij worden ook de ouders en de mensen uit de gemeenschap betrokken.