Petitie aan Tweede Kamer voor bescherming en onderwijs Syrische kinderen

Vandaag kregen de leden van de Tweede Kamer een petitie aangeboden door UNHCR, Save the Children, UNICEF, World Vision en War Child. Met deze petitie vragen we steun voor de bescherming van - en onderwijs voor - kinderen die getroffen zijn door de crisis in Syrië. Maar liefst 15 000 Nederlanders en wereldwijd 160 000 mensen steunden de petitie.
13 mei 2014

Al drie jaar lang lijden Syrische kinderen onder het hevige geweld in hun land. De feiten liegen er niet om. Huizen, ziekenhuizen en scholen zijn verwoest.  Meer dan 4,3 miljoen kinderen zijn getroffen in Syrië zelf en 1,4 miljoen Syrische kinderen zijn gevlucht naar buurlanden. Deze kinderen kunnen soms al drie jaar niet naar school. De meeste kinderen hebben heftige dingen meegemaakt en hebben hierdoor geen gelukkige en veilige kindertijd.
Meer over de situatie en ons werk in Syrië

No lost generation petitie
Syrische kinderen mogen niet nog een jaar lang dit meemaken. We moeten iets doen. Daarom ondersteunt War Child het initiatief No Lost Generation. Hierin waarschuwen UNHCR, Save the Children UNICEF, World Vision en War Child dat een hele generatie kinderen verloren zou kunnen gaan als er nu geen einde aan het geweld komt, en geen extra investeringen in onderwijs en bescherming voor Syrische kinderen. Een generatie die hard nodig is bij de wederopbouw van het land en kan zorgen voor stabiliteit in de regio. In een petitie aan wereldleiders  eisen we:

  • Een einde aan het geweld tegen kinderen van Syrië. Alle betrokkenen bij de gevechten moeten het humanitair recht volledig respecteren, het rekruteren van kinderen moet stoppen en er moet worden meegewerkt aan een vreedzame oplossing van het conflict.
  • Een einde aan het tegenhouden van hulpverleners. Hulporganisaties moeten worden toegestaan om alle mensen die lijden veilig te bereiken.
  • Een einde aan aanvallen op humanitaire hulpverleners en voorzieningen. Met name scholen en ziekenhuizen.
  • Een hernieuwde inzet voor verzoening en tolerantie. Alle gemeenschappen die getroffen zijn door het conflict moeten een rol krijgen en  kinderen en jongeren moeten erbij worden betrokken.
  • Meer investeringen in onderwijs en psychosociale hulp voor alle kinderen die zijn getroffen door het conflict. Kinderen hebben hulp nodig om hun ervaringen te verwerken. En vaardigheden leren wdie nodig zijn bij de wederopbouw en stabiliteit van hun land.

In Nederland heeft de petitie 15031 steunbetuigingen gekregen. Internationaal loopt de actie nog en zijn er tot dusver 160 000 steunbetuigingen binnen gekomen. 

Naar de Tweede Kamer
Vandaag namen de leden van de commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking de ondertekende petitie in ontvangst. De partijen ondertekenden ook de petitie. Laten we hopen dat de vertegenwoordigers van de partijen in de Tweede Kamer ook een verloren generatie willen voorkomen en dat Syrische kinderen kunnen bouwen aan zichzelf en aan de toekomst van hun land. Wij blijven in actie komen.
 
Kom ook in actie
Teken alsnog de petitie  
Of bak koekjes en verkoop ze. Ren de marathon. Organiseer een diner of andere actieWord friend van War Child. En zorg ervoor dat wij meer Syrische kinderen psychosociale hulp kunnen bieden!