Palestijnse kinderen kunnen spelen door bijdrage Postcode Loterij 2013

Wat een bijzondere woensdagavond was dat; tijdens het Goed Geld Gala kregen War Child en Right To Play een bijdrage van maar liefst 1.765.860 euro voor hun gezamenlijke project ‘Jeugdhelden’. Dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Het project richt zich op veilige speelplekken voor kinderen en jongeren in bezet Palestijns gebied. Daarnaast kreeg War Child een structureel bedrag waarmee er 125.000 extra kinderen kunnen worden bereikt. Geweldig!
14 februari 2013

Spelen: als kind doe je niets liever. Maar dan moet er wel ruimte zijn. En toestemming. Voor kinderen in Palestijns gebied is dit helaas niet vanzelfsprekend. Deze gebieden zijn voortdurend het toneel van militaire acties, overbevolking en politieke onrust. Dit levert voor kinderen enorme spanning op. Ze zijn bang of worden agressief. Kunnen zich nauwelijks ontspannen omdat er maar weinig veilige speelplaatsen zijn.  

Jeugdhelden
War Child en Right To Play zetten zich in om kinderen in Palestijns gebied onbezorgd te laten spelen. Zodat ze aan de druk van het dagelijks leven kunnen ontsnappen. En vriendschappen op kunnen bouwen. In het project ‘Jeugdhelden’ worden vervallen speelplaatsen opgeknapt; spelmaterialen vernieuwd; en sport-, spel- en creatieve activiteiten voor kinderen aangeboden. 

Bovendien worden in dit project jeugdleiders opgeleid. Rolmodellen, juist ook voor meisjes. Zij gaan samen met de kinderen activiteiten organiseren en houden toezicht. Zij zijn de Jeugdhelden van Palestijns gebied. In totaal doen aan het project ruim 5300 kinderen en jongeren mee. Nog eens 14.000 kinderen en bijna 10.000 ouders worden indirect bereikt. Het project wordt uitgevoerd in 30 plaatsen: 24 in Gaza en 6 plaatsen op de Westelijke Jordaanoever. 
 
Nederland
Parallel aan de buurtprojecten in Palestijns gebied, gaan de organisaties ook in Nederland op zoek naar Jeugdhelden. Want ook hier in Nederland kennen we mensen die in hun vrije tijd voetbaltoernooien organiseren voor buurtkinderen. Moeders die samen met de buurmeisjes prachtige schilderijen maken. Via een landelijke campagne kunnen mensen de ‘Jeugdheld’ uit hun buurt nomineren.

Meer over de Nationale Postcode Loterij 

Meer over ons werk in Palestijns gebied.