Oud-International Johan Neeskens bij project Football Unites Us in Libanon

War Child, KNVB, Right To Play en UNICEF brengen gevluchte Syrische kinderen dichter bij hun leeftijdsgenootjes uit Libanon. Via voetbal. Niemand minder dan oud-international Johan Neeskens helpt hierbij. Johan: “Voetbal is de grootste sport in de wereld. Sport brengt mensen samen. En het maakt niet uit welke achtergrond je hebt.”
18 november 2016

In Libanon, waar 1 op de 4 mensen gevlucht zijn voor de oorlog in Syrië, ontstaan er veel spanningen in bestaande gemeenschappen. Libanese kinderen zien hun dorp of stad opeens veranderen door nieuwkomers. Voor de gevluchte Syrische kinderen schuilt een heel ander gevaar: geweld, uithuwelijking of andere vormen van exploitatie liggen op de loer omdat er vaak weinig toezicht is op deze groep kinderen. Hun ouders kunnen niet of nauwelijks voor ze zorgen. Vaak worden ze aan hun lot overgelaten wat veel gevaren met zich meebrengt. Deze groep loopt het risico een nieuwe verloren generatie te worden.

Football Unites Us

Een onzekere toekomst zorgt ervoor dat kinderen opgroeien in een omgeving zonder stabiliteit. Om deze kinderen steun te bieden is War Child samen met de KNVB, UNICEF en Right To Play in april een voetbalproject gestart. Want, voetbal brengt samen. Naast dat het heel leuk is om te voetballen, is het ook een goede manier om kinderen met elkaar te verbinden en spanningen weg te nemen. Football Unites Us, is de slogan van dit project wat wordt gefinancierd door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

In het project komen kwetsbare kinderen en jongeren uit verschillende gemeenschappen samen, zowel van Syrische, Libanese en bijvoorbeeld Palestijnse afkomst. Naast het samen sporten, krijgen de jongeren ook psychosociale steun. Ze leren hoe ze hun emoties kunnen uiten, hoe problemen op te lossen en andere levensvaardigheden. Ook ouders en de mensen uit de gemeenschap doen mee.

Clinics met oud-internationals

In totaal trainen we 137 jongeren tot jeugdleider, ofwel coach. Zij organiseren voor ruim 3000 kinderen voetbalactiviteiten. Deze coaches krijgen ondersteuning door clinics van oud profvoetballers zoals Aron Winter en Johan Neeskens.

Deze week was het de beurt aan Johan Neeskens, oud-international van het Nederlands nationaal team. Hij is ervan overtuigd dat voetbal deze kwetsbare kinderen weer tot elkaar kan brengen en ze een kans kan geven op een betere toekomst. De kinderen vonden het fantastisch. Een van hen: "Ja, ik ben blij, omdat we met zijn allen spelen en we vrienden zijn. Er zijn mensen die echt naar ons om kijken en ons allerlei nieuwe dingen leren. We worden steeds beter in voetbal!"

Met Johan Neeskens aan de slag: