OOST-CONGOLESE JEUGD KRIJGT GEHOOR BIJ VN

“Kunnen we dit vaker doen?” De verbinding hapert een beetje, maar het verzoek van de 15-jarige Oost-Congolese Cosna aan de twee VN-medewerkers komt luid en duidelijk aan. “Jazeker, dat doen we graag!”, is het antwoord. Het contact is gelegd. En belangrijker: er komt een vervolg."
29 oktober 2015

Tien jonge leden van verschillende jeugdparlementen in Oost-Congo Skypen vanuit donker Afrika met Amal Al-Doseri en Kisrsten Sandberg, leden van het Comité inzake de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties in Genève. De meeting maakt deel uit van het War Child project Partnership for Peace. Kinderen uit Oost-Congo leren via dit project op een creatieve manier om zelf voor hun rechten op te komen. Bijvoorbeeld het recht om gehoord te worden.

In het door oorlog geteisterde Oost-Congo is het wantrouwen tussen verschillende gemeenschappen groot. Dorpen wapenen zich tegen elkaar, en kinderen en jongeren lopen dagelijks gevaar. Partnership for Peace combineert film, fotografie en toneel met voorlichting. Ook zijn nationale kinderparlementen opgericht. Alles met het doel: cohesie creëren en kinderen helpen om hun kracht, hun stem en hun zelfvertrouwen terug te vinden.

Het project start in dorpen. Vervolgens gaat het de provincies in. Uiteindelijk zullen de door kinderen gemaakte optredens en reportages ook nationale en internationale aandacht krijgen. Op conferenties, via Skype. De tien jongeren vertegenwoordigen drie jeugdparlementen met inmiddels 240 leden, uit verschillende regio’s. En ze zijn mondig: “Hoe kunnen jullie de Congolese regering onder druk zetten om naar ons te luisteren?”

Al-Doseri en Sandberg moeten diplomatiek blijven. “We hebben geen directe zeggenschap over de regering. Maar we kunnen met jullie hulp wel ‘beleefd’ dingen aankaarten.” De jongeren gaan graag in op die uitnodiging. Afgesproken wordt dat de jeugdparlementen direct aan het comité zullen rapporteren over de kinderrechtensituatie in hun regio.

De volgende half-jaarlijkse Skype-sessie wordt ingepland. Een belangrijke stap. De jongeren van Partnership for Peace krijgen gehoor bij de VN. En laten zo – in ieder geval twee keer per jaar - hun stem horen tot ver over de landsgrenzen.