Onrust in Burundi - enkele War Child programma's zijn gestaakt

De bevolking in de hoofdstad van Burundi, Bujumbura, is momenteel in een staat van hevige onrust omdat president Pierre Nkurunziza zich voor de derde keer verkiesbaar wil stellen als president. Volgens tegenstanders van Nkurunziza is dat in strijd met de grondwet.
14 mei 2015

War Child’s programma’s in de landelijke provincie van Bujumbura zijn heden gestaakt vanwege de onrust. In een van de gemeenschappen in Makamba waar wij werken, zijn de inwoners gevlucht naar veilig gebied. Het kantoor in het veld in het centrum van Bujumbura is gesloten en we houden de lokale situatie  nauwkeurig in de gaten. Onze focus is en blijft gericht op de meest kwetsbare kinderen in de gemeenschap, waar de angst en zorgen overheersen. Updates volgen via onze website zodra er nieuwe informatie is.

Steeds meer kinderen worden de afgelopen tijd getroffen door de chaos in Burundi. Nieuwsmedium Iwacu meldde dat de school Lycée Central Saint Gabriel, gelegen in het dorp Ngagara Ward 7, is veranderd in een kazerne. Meer dan 200 soldaten hebben de school overgenomen. Het aantal aanwezige soldaten is nu geslonken tot 100. Zij houden vier klaslokalen bezet. Het schoolhoofd zegt geschokt te zijn over de abrupte overname, die plaatsvond begin mei. “Ze gebruiken het water en de elektriciteit van onze school. We hebben geen idee wie deze kosten gaat betalen. Door over het hek te klimmen, hebben ze onze veiligheid geschonden.” Meerdere scholen zijn nu bezet. Dit nieuws is bekend gemaakt in dezelfde week dat de International Safe Schools verklaring werd gepresenteerd in Oslo, welke bedoeld is om dergelijke situaties te voorkomen.

Huidige situatie
De huidige wetgeving, vastgelegd aan het einde van de dodelijke burgeroorlog die 13 jaar lang woedde in Burundi, verklaart dat de president slechts twee termijnen het land mag besturen. Het hooggerechtshof heeft echter bepaald dat President Nkurunziza niet “direct was verkozen door het universele kiesrecht in 2005” en het daarom toegestaan is dat hij nogmaals wordt gekozen voor een nieuwe termijn. Dit zou een tweede termijn zijn volgens zijn aanhangers, of een derde termijn naar mening van de demonstranten die sinds 26 april dagelijks botsen met de politie. 

Op 13 mei vond een staatsgreep plaats van het nationale leger, terwijl President Nkurunziza aanwezig was bij een vergadertop in Dar es Salaam, Tanzania, welke als doel had om de huidige crisis in Burundi op te lossen. In de vroege ochtend van 14 mei ontstonden er zware gevechten in het centrum van de stad en in het gebied rondom het vliegveld. De staatsgreep mislukte en op 16 mei werden achttien mensen gearresteerd, waaronder vijf generaals. Na de mislukte staatsgreep ontstonden er hevige gevechten in de hoofdstad Bujumbura en in de gebieden rondom het vliegveld. Op dit moment hangt er nog steeds een gespannen sfeer met sporadische geweldsuitbarstingen. Op 2 juni werd aangekondigd dat de verkiezingen van 26 juni enkele weken worden uitgesteld.

Gevechten hebben al verschillende dodelijke slachtoffers geclaimd, waaronder een 12-jarige en 15-jarige jongen die werden doodgeschoten. Dit baart War Child veel zorgen. Hetzelfde geldt voor de 30.000 kinderen die uit noodzaak zijn gevlucht uit Burundi. Er zijn serieuze redenen tot bezorgdheid over hun veiligheid, met name omdat velen van de kinderen zijn gescheiden van hun families.

Vluchtelingen

UN High Commissioner for Human Rights (UNHCR) rapporteert dat meer dan 70,000 mensen het land zijn ontvlucht en asiel zoeken in Rwanda, DR Congo en Tanzania. Dit zijn grotendeels vrouwen en kinderen, waaronder vele kinderen zonder begeleiding die gescheiden zijn van hun families. UNHCR meldt ook dat er wordt beweerd dat er systematische controles zijn in Burundi, waarbij mogelijke vluchtelingen worden vastgehouden of gevraagd om geld te betalen.
De levensomstandigheden in zowel Rwanda als Tanzania zijn schrijnend. Een tekort aan schoon drinkwater, toiletten en onderdak veroorzaakt gezondheidsproblemen. De kampen zitten overvol en er is cholera uitgebroken. 

Bezoek onze landenpagina voor meer informatie over Burundi.