Onderwijs in Zuid-Kivu

War Child helpt kinderen in conflictgebieden weer in de toekomst te geloven. Om hun nare ervaringen te verwerken en weer zelfvertrouwen te krijgen. Zodat kinderen weer kunnen dromen over later. Ook in Congo, een land in een chronische crisis. Daar startte War Child begin 2014 het Tuwakinge Watoto project, een onderwijsproject in Zuid-Kivu.

In Oost-Congo zijn miljoenen mensen op drift. Via een van onze projecten in dat gebied helpen we bijna 10.000 kinderen, veelal gevlucht uit hun geboortestreek. Ze volgen nu via War Child (inhaal)onderwijs. Ook krijgen ze psychosociale hulp. Dat is hard nodig. Bij veel kinderen staan de vreselijkste beelden op hun netvlies. Veel familieleden kwamen om in het geweld, vaak in hun zicht. “Ik ben nog steeds erg bang en heb vaak nachtmerries”, vertelt Mwami (14). Hij verwoordt wat veel van zijn klasgenoten dagelijks voelen en meemaken.

Onderwijs in Zuid-Kivu
Tuwakinge Watoto Namatokeo Ya Vita is de vrolijk klinkende naam van dit project. Het betekent, vrij vertaald: laten we kinderen beschermen tegen de gevolgen van oorlog. War Child startte dit project begin 2014 in Zuid-Kivu. Een jaar later zijn de eerste resultaten zichtbaar.

Vol trots vertellen de kinderen over het onderwijs en de psychosociale steun van War Child. “Ik maak veel nieuwe vrienden en mijn zelfvertrouwen is erg gestegen”, glundert Honorine (15). “War Child beschermt ons omdat het soms voor ons gevaarlijk is”, vult Gloire (13) aan. “Er zijn bijvoorbeeld mensen die willen dat we kindsoldaat worden. Of andere nare dingen willen doen.”

'Ik wil graag president worden'
Op de vraag wat ze willen worden, zijn veel kinderen eensgezind: president van Congo of leraar. Dieudonné (13) weet wel waarom. “De president die we nu hebben maakt er een zooitje van, het geweld houdt maar aan. Als president wil ik gratis onderwijs voor iedereen invoeren, want school biedt een beschermde omgeving. Bovendien heb je onderwijs nodig om je eigen toekomst vorm te geven.” Mazambi gaat voor lerares. “Want dan krijg ik ook zo’n intelligente uitstraling”, zegt ze nu al zelfverzekerd. En zo wordt het leven van deze grote groep kinderen dagelijks toch steeds een beetje vrolijker.

Onderwijs in noodsituaties
Dit programma van War Child wordt mede gefinancierd door de Europese Unie, die in 2012 de Nobelprijs voor de Vrede won. Een deel van de daaraan verbonden prijs werd geschonken aan War Child via ECHO, de humanitaire tak van de Europese Commissie. De inzet? Onderwijs in noodsituaties, zodat kinderen hun talenten volledig kunnen benutten.