War Child geeft onderwijs op afstand aan kinderen getroffen door corona en oorlog

3 september 2020

Kinderen leren in Libanon via War Child's Can't Wait to Learn op tablets - meisje bij raam
Voor kinderen die door oorlog hun familie, vrienden en huizen zijn kwijtgeraakt, is school meer dan een plek om te leren. Het is een plek waar ze zich veilig voelen in tijden van stress en onzekerheid. Door het coronavirus blijven veel scholen gesloten en moeten kinderen in oorlog ook die steun missen. Daarom maakt War Child onderwijs op afstand, juist in crisisgebieden, mogelijk.

Grote gevolgen voor toekomst

Niet naar school kunnen als gevolg van een vernietigende oorlog om vervolgens oog in oog te staan met de gevolgen van het coronavirus waardoor scholen zijn gesloten. Dit is de realiteit voor miljoenen kinderen in conflictgebieden die verstoken blijven van onderwijs. “Uiteindelijk bereiken we het punt waarop kinderen hun leerachterstand niet meer kunnen inhalen. Dit heeft grote gevolgen voor hun ontwikkeling en hun toekomst," zegt Tjipke Bergsma, directeur van War Child.

“We moeten voorkomen dat een generatie opgroeit zonder toekomst. Als ze niet naar school kunnen, moeten we manieren vinden om de school naar ze toe te brengen."
Tjipke Bergsma - directeur van War Child
War Child's veilige plek in Jordanië waar gevluchte kinderen uit Syrië veilig zijn en naar school kunnen gaan

Doordat veel scholen gesloten zijn veel kinderen verstookt van onderwijs. Dit kan grote gevolgen hebben voor hun ontwikkeling en hun toekomst.

Vernieuwing door corona

Op dit moment hebben 463 miljoen kinderen wereldwijd geen toegang tot onderwijs op afstand. Om te voorkomen dat een hele generatie zonder toekomst opgroeit, komt War Child met innovatieve oplossingen. Wij helpen schoolradio maken, maken educatieve programma’s voor mobiele telefoons en bieden ondersteuning via Whatsapp. Zo volgen kinderen in vluchtelingenkampen in Libanon onderwijs op afstand via speciale tablets waarop ze spelenderwijs leren reken, schrijven en lezen. Omdat de pandemie voorlopig nog niet voorbij is, wil War Child komende tijd veel meer kinderen in crisisgebieden onderwijs op afstand gaan aanbieden.

Kinderen in Libanon volgen tablet onderwijs op afstand met Can't Wait to Learn van War Child nu hun scholen zijn gesloten vanwege de corona crisis

Digitaal onderwijs op afstand via speciale tabelts helpt kinderen spelenderwijs te leren rekenen, schrijven en lezen.

Rekenen op een toekomst

“Kinderen zijn veerkrachtig en inventief - ze vinden altijd een weg,” zegt Tjipke Bergsma. “We moeten hun voorbeeld volgen en ook inventief zijn. Om te voorkomen dat er een hele generatie buiten de boot valt. Ook in crisisgebied zijn er toch manieren om te zorgen dat elk kind onderwijs en ondersteuning kan krijgen.”