Onderwijs geeft gevluchte Burundese kinderen weer hoop

Sinds dit voorjaar is het onrustig in Burundi. President Nkurunziza stelde zich in april –tegen de grondwet in- voor een derde termijn verkiesbaar, en werd in juli herkozen. Er braken onlusten uit met veel dodelijke slachtoffers tot gevolg. Talloze Burundese families verlieten huis en haard en sloegen op de vlucht. Inmiddels is het aantal vluchtelingen gestegen naar 180.000. De helft van hen is kind.
19 oktober 2015

Leerkracht op de vlucht
Eén van deze vluchtelingen is Victor Habonimana. Hij werkte als leerkracht op een basisschool in Burundi. Maar het werd te gevaarlijk voor hem. “Verschillende mensen waren al vermoord.” Daarom besloot Victor het land te ontvluchten. Hij kwam in Oost-Congo terecht in een vluchtelingenkamp.

Angst in het vluchtelingenkamp
In het vluchtelingenkamp is het leven moeilijk. Victor voelt zich onveilig. Er gaan geruchten dat soldaten het kamp binnenkort zullen aanvallen. Victor: “Kinderen horen deze verhalen ook. Ze worden heel bang.” Wat de situatie nog moeilijker maakt, is dat kinderen niet altijd op hun ouders terug kunnen vallen als ze angstig zijn. Victor: “In het kamp wonen kinderen zonder ouders. Ze wonen bij hun opa, oma, oom of tante, omdat ze niet weten waar hun vader of moeder is.”

Docenten gezocht
War Child biedt psychosociale noodhulp aan kinderen in het vluchtelingenkamp in Oost-Congo. Daarnaast krijgen kinderen bijlessen zodat ze niet achter raken. Victor hoorde van het programma van War Child . Victor: “War Child was op zoek naar leraren. Ik heb me direct opgegeven.” Victor kwam samen met 14 anderen door de selectie heen. De docenten kregen een training van War Child en leerden om te gaan met kinderen die getroffen zijn door oorlog.

Onderwijs geeft hoop
De kinderen lopen enorm achter. Sommigen zijn al een half jaar niet meer naar school gegaan. Victor: “Ze zijn veel vergeten. Ik zie het als een uitdaging om te zorgen dat ze weer goede leerlingen worden.” Het is de bedoeling dat de kinderen in het nieuwe schooljaar instromen. Onderwijs geeft weer hoop, op een toekomst. Victor: “Ik merk na een paar weken al een enorm verschil bij de kinderen. Ze zijn positiever, het gaat beter met ze.”

Meer hulp nodig

Vanwege de aanhoudende onrust in Burundi neemt het aantal vluchtelingen nog steeds toe. Er zijn meer leraren nodig om alle kinderen te kunnen helpen. Leraren die dezelfde taal spreken. En die getraind zijn, zodat ze weten hoe ze kinderen met negatieve ervaringen kunnen ondersteunen.

Met jouw steun kan War Child nog meer docenten zoals Victor trainen. Help War Child mee de oorlog uit een kind te halen. Doneer nu.