Ondergrondse school in Kharkiv: “Dit mag nooit het nieuwe normaal van kinderen in Oekraïne zijn”

24 mei 2024

Denys uit Oekraïne moet schuilen voor de oorlog in een schuilkelder
Honderden kinderen in de stad Kharkiv zijn vorige week begonnen met lessen in de eerste speciaal gebouwde bunkerschool in Oekraïne, zes meter onder de grond om ze te beschermen tegen drone- en raketaanvallen.

“De opening van deze eerste ondergrondse bunkerschool markeert een zeer trieste ontwikkeling in Oekraïne", zegt Ernst Suur, directeur van War Child Nederland. "Het is verschrikkelijk dat kinderen door de constante dreiging niet langer de veiligheid van reguliere scholen kunnen ervaren. We mogen dit nooit als het nieuwe normaal beschouwen. Nooit!”

Impact van oorlog op kinderen

De oorlog heeft een enorme impact op het leven van meer dan 7 miljoen kinderen in Oekraïne. De constante dreiging vormt een ernstige belemmering van het recht op veilig onderwijs. Dit geldt ook voor de toegang tot onderwijs. Meer dan 3400 scholen zijn beschadigd en bijna 400 zijn er vernietigd. Dit heeft aanzienlijke gevolgen op de onderwijskansen van Oekraïense kinderen.

“Eind vorig jaar was ik in Oekraïne en heb ik gezien hoe de oorlog het onderwijs flink raakt."
Ernst Suur, directeur War Child Nederland

Ondergrondse school in Kharkiv: “Dit mag nooit het nieuwe normaal van kinderen in Oekraïne zijn”

Lees in dit Reuters nieuwsartikel meer over de ondergrondse school in Kharkiv.

Toegang tot onderwijs is van vitaal belang

Met de opening van de bunkerschool in Kharkiv kunnen in ieder geval een paar honderd kinderen veilig onderwijs volgen, maar de realiteit is dat dit voor het overgrote deel van de kinderen niet zo is.

Eind vorig jaar was ik in Oekraïne en heb ik gezien hoe de oorlog het onderwijs flink raakt,” zegt Ernst. “Uit ontmoetingen op scholen in Kyiv en in Chernihiv blijkt hoe niet alleen volwassenen in de frontlinies staan. Juist ook kinderen maken vaak traumatische dingen mee. Bijvoorbeeld wanneer hun school is gebombardeerd of doordat ze moeten vluchten voor geweld.”

Het is van vitaal belang dat kinderen in Oekraïne toegang blijven hebben tot onderwijs. Daarom biedt ook War Child kinderen in Oekraïne een onderwijsprogramma aan dat speciaal ontwikkeld is voor noodsituaties.

Can't Wait to Learn: een lichtpuntje in het onderwijs

Dit programma, genaamd Can't Wait to Learn, stelt basisschoolkinderen in Oekraïne in staat om te leren rekenen, lezen en schrijven en zich te ontwikkelen, zelfs te midden van aanhoudend geweld. Het is een digitaal leerprogramma dat speciaal is ontwikkeld om kinderen in crisisgebieden toegang te geven tot kwaliteitsonderwijs, zelfs als er geen reguliere scholen beschikbaar zijn. Dit programma volgt goedgekeurde lesprogramma's en ondersteunt de vooruitgang van kinderen, terwijl het ook hun mentale welzijn ondersteunt tijdens oorlog.

Can't Wait to Learn biedt een sprankje hoop voor Oekraïense kinderen te midden van voortdurende onzekerheid en benadrukt het belang van toegang tot onderwijs, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden.