Psychosociale noodhulp aan kinderen in Gaza gestart

War Child is begonnen met een psychosociaal noodhulpprogramma voor kinderen in Gaza. In dit programma krijgen duizenden kinderen die getroffen zijn door het recente conflict, de psychosociale noodhulp die zij zo hard nodig hebben.
02 september 2014

De afgelopen weken heeft ons team in Gaza, samen met medewerkers van lokale partnerorganisaties, wanneer kon al hulp geboden aan kinderen in schuilplaatsen. Nu er een blijvende wapenstilstand is, hebben we een psychosociaal noodhulpprogramma opgestart dat ook kinderen buiten de schuilplaatsen bereikt.

"We proberen zoveel mogelijk kinderen te bereiken met onze activiteiten", zegt Jamal, War Child medewerker in Gaza. Want ruim 370.000 kinderen hebben dringend psychosociale hulp nodig.
In het noodhulpprogramma zijn momenteel tweeëntwintig lokale teams zes dagen per week bezig om groepen kinderen te ondersteunen. Daarnaast werken de teams ook met ouders en verzorgers, zodat zij hun kinderen kunnen helpen met hun emoties.

Het is niet erg om bang te zijn
Meer dan vijftig dagen vol gevechten en bombardementen. Binnen opgesloten zitten zonder elektriciteit en met een tekort aan water. Grote onzekerheid over wanneer het conflict zal eindigen en hoe de toekomst eruit zal zien. Dat is zwaar, zeker voor kinderen.

Tijdens de activiteiten van War Child leren de kinderen om te gaan met deze heftige ervaringen. Ervaringen die ze boos, onrustig en angstig hebben gemaakt. "Ze realiseren zich dat het niet erg is om bang te zijn, dat dit normaal is. Beetje bij beetje beginnen ze zich wat beter te voelen", zegt Jamal. “Ze voelen zich veilig om hierover te praten en hun emoties te uiten.”

“Het is moeilijk, maar het voelt goed om al het verdriet nu om te zetten in iets positiefs,” laat Jamal weten.

Uitbreiding
Het noodhulpprogramma is mede mogelijk gemaakt door de steun van vele War Child Friends en wordt uitgevoerd in samenwerking met de Britse tak van kinderhulporganisatie Plan. Op dit moment trainen we meer lokale medewerkers, zodat we ons progamma verder kunnen uitbreiden.

Wil jij ook iets doen voor de kinderen van Gaza? Doneer dan nu of kom in actie.