Nog lang geen vrede in Colombia

Het vredesakkoord in Colombia tussen de regering en de FARC. Een referendum over het vredeskoord. De Nobelprijs voor de Vrede. Goede stappen richting vrede, maar er is meer nodig. Als er niets gedaan worden aan andere problemen zoals drugs- en wapenhandel en illegale goudmijnen, blijft het geweld. En lopen kinderen gevaar.
06 oktober 2016

Gewapende conflicten tussen rebellenlegers, het regeringsleger, gewapende milities en criminele bendes Colombia al meer dan vijftig jaar in hun greep. De cijfers liegen er niet om: sinds 1985 zijn bijna 45.000 kinderen vermoord, 2.3 miljoen kinderen in Colombia op de vlucht geslagen en 8.000 kinderen vermist. Duizenden Colombiaanse kinderen zijn door gewapende groepen ingezet als soldaat afgelopen jaren. War Child is daarom ook blij dat er, ondanks het verworpen vredesakkoord, schijnbaar alsnog een stap richting vrede wordt gezet in Colombia.

Geweld blijft als er niet meer verandert
Maar zo lang er aan de drugs- en wapenhandel, illegale goudmijnen en de sociale en economische verschillen tussen het platteland en de steden niets gedaan wordt, blijft er het geweld bestaan. Voor kinderen is het verleidelijk om voor geweld of voor snel (drugs)geld te kiezen. Zeker als ze opgroeien op plekken waar armoede groot is. Daarnaast blijven nog vele andere gewapende groepen actief in Colombia. Er is dus zeker nog geen sprake van 100% vrede.

Veel Colombiaanse kinderen zijn bovendien nog steeds bang. Bang voor het geweld dat ze in hun buurt, thuis en op school ervaren. Bang om - weer - te moeten vluchten. En bang om zich uit te spreken, om hun gevoelens en gedachten te uiten.

War Child in Colombia
War Child werkt sinds 2005 in Colombia. Vechten in plaats van praten is in Colombia helaas op veel plekken normaal. War Child werkt samen met kinderen om hun psychosociale welzijn te verbeteren en ze te leren omgaan met het geweld dat ze ervaren. Samen met ouders, verzorgers, leraren en de kinderen zelf werkt de organisatie aan hun bescherming en het voorkomen van rekrutering door gewapende groepen.

Meer over ons werk