Nederlandse kinderen maken animaties voor Sri Lanka

Leerlingen van basisschool de Horizon in Amsterdam maakten tijdens een workshop van Make Sense TV animatiefilmpjes. Via deze animaties leren Sri Lankaanse kinderen Engels in het door War Child ondersteunde project ‘English station’. “De kinderen in Sri Lanka leren beter Engels, en wij eigenlijk ook," zegt Shanaya, uit groep 8.
15 januari 2014
IJverig zitten de leerlingen van groep 8 te knutselen. Ze maken animatiefilmpjes waarin ze Engelse woorden uitleggen. Dit doen ze voor kinderen in Sri Lanka. Ze leveren een directe bijdrage aan het project ‘English station’ dat War Child ondersteunt.
 
Begrip en vertrouwen
Het leren van Engels is zo belangrijk omdat in Sri Lanka veel verschillende talen worden gesproken. Een groot deel van de bevolking spreekt Tamil en een ander groot deel spreektSingalees. Engels is een taal die over de hele wereld gesproken wordt en is een vereiste taal voor onderwijsontwikkeling. Ook zorgt het spreken van Engels ervoor dat er gebouwd kan worden aan begrip en vertrouwen tussen verschillende bevolkingsgroepen.

Cinema in the Box
Via de zelfgemaakte Engelse animaties is het bijna overal in Sri Lanka op sesamstraat-achtige wijze Engels te lerenAlles zit in een kleine box. Zo kun je dit in elk afgelegen dorpje gebruiken,” zegt bedenker van English Station Ruben Blanke. “Het enige dat een huis of dorp nodig heeft is een witte muur en één stopcontact.” Ruben zette samen met War Child en Make Sense TV dit project op in Sri Lanka.

Allebei leren
Ook de kinderen van groep 8 steken iets op van dit project. Ze krijgen les over Sri Lanka en wat War Child daar precies voor de kinderen doet. "Ik vind het een leuke opdracht en het maakt het extra leuk dat het voor het goede doel is. De kinderen in Sri Lanka leren beter Engels, en wij eigenlijk ook," zegt Shanaya.

Meester Boy is trots op de klas. “Ze maken hele creatieve en mooie dingen en zijn zich ook bewust van het doel. Op deze manier leren Nederlandse en Sri Lankaanse kinderen van elkaar!”