Het napalmmeisje bij War Child

Haar naam zegt je misschien niet veel, maar niemand vergeet de iconische foto van Kim Phuc, als negenjarig meisje wanhopig wegrennend voor de vlammenzee van de napalmbommen tijdens de oorlog in Vietnam. 46 jaar nadat deze foto werd genomen, presenteert Kim haar nieuwe boek 'Het napalmmeisje' bij War Child.
29 april 2018

Het Napalmmeisje

Het is 8 juni, 1972. De negenjarige Kim Phuc rent samen met andere kinderen wanhopig huilend over straat na een luchtaanval met napalm in Trang Bang, Vietnam. Fotograaf Huynh Cong “Nick” Ut legt de groep kinderen vast en maakt hiermee één van de meest beroemde foto's ooit. Direct na het nemen van de foto neemt Nick Ut het meisje mee naar een klein ziekenhuis. De doktoren vertellen hem dat ze niet meer te redden is, maar hij eist dat ze toch behandeld wordt. 


Foto AP / Nick Ut

Wat is er eigenlijk veranderd?

Anno 2018 is Kim Phuc springlevend en 55 jaar oud. We zijn bijna een halve eeuw verder, maar veel lijkt er niet veranderd. Nog steeds zijn burgers - dus ook kinderen - geregeld slachtoffer van aanvallen met chemische wapens. Zoals begin april 2018 in Douma, Syrië. Om stil te staan bij het leven van kinderen die worden getroffen door oorlog en geweld hebben wij Kim Phuc uitgenodigd om haar verhaal te vertellen.

Leven in een handomdraai verwoest

Op donderdag 17 mei is Kim voor het eerst in Nederland en presenteert bij War Child haar aangrijpende boek 'Het napalmmeisje'. Hierin vertelt ze over haar leven voor, tijdens en na de verschrikkelijke gebeurtenissen die haar troffen. Op aangrijpende wijze vertelt Kim het verhaal van haar jeugd, het heftige moment van de foto en haar lange weg naar genezing en vrede. Een schrijnend verhaal over de oorlog in Vietnam en hoe het leven van een jong meisje in een handomdraai verwoest kan worden. Maar het is ook een hoopgevend boek over de veerkracht die Kim vond in de liefde en genade van God. 

Hoop voor oorlogskinderen zoals Kim

Tjipke Bergsma, directeur van War Child: "Kim Phuc is na Anne Frank waarschijnlijk het bekendste oorlogskind uit onze geschiedenis. Ondanks de angst en het geweld waarin zij opgroeide als kind is Kim een evenwichtige en daadkrachtige vrouw geworden. Dat geeft veel hoop voor de ruim 250 miljoen kinderen die momenteel opgroeien in oorlog. Met haar boek geeft Kim hen een gezicht en een stem. Wij zijn daarom trots dat Kim en Boekencentrum Uitgevers voor War Child hebben gekozen om haar boek officieel te presenteren in Nederland."

Meer over onze missie

Beeldmateriaal: Foto AP / Nick Ut
Tekst: Leoni Fohr

Bronnen: 
- NRC (https://www.nrc.nl/nieuws/2012/06/04/veertig-jaar-na-de-beroemde-foto-ga...)
- Bol.com (https://www.bol.com/nl/p/het-napalmmeisje/9200000085930874/)
- The Guardian (https://www.theguardian.com/world/2018/apr/11/syria-douma-patients-chemi...)