Nachtmerries wegjagen in Gaza

Beklemmend. Dat is het leven in een bezet gebied. Aisha van tien weet niet beter. Net als 1,6 miljoen andere mensen - waarvan de helft kinderen - zit ze al vijf jaar vast in Gaza.
14 juni 2012

Sinds 2007 is Gaza, een stuk land dat aan de Palestijnen is toebedeeld, hermetisch afgesloten na verkiezingsonrusten tussen de Palestijnse groeperingen Hamas en Fatah. Er zijn strenge restricties op wie of wat er in en uit Gaza mogen Deze blokkade is volgens Israël uit veiligheidsredenen, volgens anderen vanwege het in de regio schaarse drinkwater en andere grondstoffen.  

Iedere dag is er angst voor bomaanslagen. Het drinkwater is vervuild, voedsel en medicijnen komen slechts mondjesmaat binnen. Kinderen werken op straat of gaan naar propvolle scholen. Hun psychosociaal welzijn of toekomstperspectief staat onderaan op de prioriteitenlijst. Overleven komt eerst.

Het verhaal van Aisha 

Aisha was zeven toen ze voor haar ogen mensen zag omkomen. Haar huis werd verwoest. Ze verloor een aantal familieleden. Ze voelde zich onzeker, bang en verdrietig en kon niet goed meekomen op school. Maar daar kwam langzaam verandering in toen ze meedeed in één van de activiteiten georganiseerd door Basma, de organisatie waar War Child mee samenwerkt in de Gaza-strook.
 
Samen met andere kinderen volgde Aisha een animatieworkshop. Tien weken lang, zes dagen in de week, drie uur per dag werkten ze samen aan korte animatiefilmpjes. Zelf kozen ze het onderwerp, schreven een story-board en presenteerden het eindresultaat aan vrienden, familie en school. Zo kon ze haar verhaal kwijt.

Aangrijpend

Camillle Lemouchoux, vertegenwoordiger van War Child in bezet Palestijns gebied, was betrokken bij een animatieworkshop: “ Een aantal meisjes liet me een cartoon zien die ze net zelf hadden gemaakt. Het was het verhaal van een kuikentje dat uit het ei komt en in Gaza rondloopt. Er ontploffen bommen, er worden luchtaanvallen uitgevoerd, mensen schieten op elkaar. Dus het kuikentje springt terug in het ei omdat hij niet in deze wereld wil leven. Toen begreep ik pas echt in wat voor angst kinderen in Gaza opgroeien.”

Weer zelfvertrouwen

Door de workshop leefde Aisha helemaal op. Ze mengde zich steeds meer in het proces en werkte actief samen met haar teamgenoten. Bij de presentatie van het filmpje zei haar moeder: “Ik heb het gevoel dat mijn dochter weer gelukkig is (..). Ze kan haar angsten beter kwijt en durft veel vaker haar mening te uiten. Ook doet ze het weer een stuk beter op school.”

 

Theater en DEALS

Naast de animatieworkshops organiseert War Child met Basma ook andere activiteiten. Zoals de I DEAL methode die speciaal door War Child ontwikkeld is om psychosociale support te bieden. In deze workshops worden verschillende activiteiten gecombineerd om kinderen te helpen omgaan met hun ervaringen en emotie en ook elkaar hierin te ondersteunen.
Voor ouders is er een workshop, de PARENT DEAL, zodat zij hun kinderen beter kunnen begeleiden. Ook interactieve toneelvoorstellingen en drama trainingen voor de kinderen vormen deel van de programma’s.

Camille: “Kinderen vertellen dat de activiteiten (theater, animatie en psychosociale ondersteuning) een stukje van hun angst wegnemen. Dat ze weer kracht en hoop krijgen. Dan weet ik dat we bijdragen om de nachtmerries die ze ’s nachts achtervolgen weg te jagen.”

Lobby

War Child is ook actief lid van een coalitie van internationale organisaties die de Israëlische overheid oproept om de blokkade van Gaza per direct te beëindigen. War Child vindt dat de blokkade illegaal is. Het is een vorm van collectief straffen van de bevolking en vooral de kinderen van Gaza.
Daarom doet War Child vandaag – op de dag dat Gaza vijf jaar geleden hermetisch afgesloten werd - mee aan de internationale lobby campagne. Om de internationale gemeenschap op de hoogte te brengen over de situatie en hen te mobiliseren om de druk op de Israëlische overheid op te voeren.

Doe mee

Jij kunt ook een statement maken. Deel jouw mening of dit verhaal op je social media en maak gebruik van #EndGazaBlockade.
War Child en Basma gaan door om kinderen in Gaza een gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen te geven. Doe mee, want samen halen we de oorlog uit een kind. Doneer nu.

Lees meer over War Child’s werk in Bezet Palestijns Gebied.
    
Vanwege veiligheidsredenen is Aisha een schuilnaam. Ook is Aisha niet op de foto's afgebeeld.

Benieuwd naar het resultaat van de animatie workshops? Bekijk hier het filmpje