Modeste (16) uit DR Congo genomineerd voor Internationale Kindervredesprijs 2016

Op 2 december reikt KidsRights de Internationale Kindervredesprijs 2016 uit aan een kind dat zich op bijzondere wijze inzet voor de rechten van een kind. War Child nomineerde Modeste uit DR Congo. Hij bouwt bruggen tussen kinderen en ouders in tijden van oorlog.
26 september 2016

Modeste is 16 jaar en woont in het oosten van DR Congo, daar waar conflict aan de orde van de dag is. Modeste is de voorzitter van het kinderparlement van zijn dorp. Vanuit die rol organiseert hij verschillende activiteiten om te praten over kinderrechten met ouders en kinderen. Modeste viel het namelijk op dat ouders in zijn dorp vaak niet luisteren naar kinderen of naar hun problemen. Modeste: “Ik hoop dat alle ouders weten hoe belangrijk kinderrechten zijn. Dat ze respect hebben voor iedereen, en vrede brengen in de familie. Zodat er een wereld komt zonder discriminatie.”

In gesprek gaan
Een van de problemen die Modeste bespreekbaar maakt bij ouders is kinderen die zich aansluiten bij gewapende groepen. Hij kwam er achter dat ouders achter een dergelijk besluit staan, omdat ze denken dat hun kind in de groepen leert zichzelf te verdedigen. Modeste laat ouders inzien dat dat niet het geval is.

Opbouwen
Ook heeft Modeste zich hard gemaakt voor een betere infrastructuur in zijn dorp. De school en de brug waren vernietigd door de oorlog. Hierdoor konden kinderen niet naar school. Modeste heeft leraren en ouders gemobiliseerd om de klaslokalen van de school te repareren. Met de overheid ging hij in gesprek om de brug weer op te bouwen. Iets om heel trots op te zijn!

Internationale Kindervredesprijs
De Internationale Kindervredesprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een kind dat zich op bijzondere wijze inzet voor de rechten van het kind. Met de Internationale Kindervredesprijs zet KidsRights al tien jaar lang een dapper kind in de spotlights. Een onafhankelijk Expert Comité selecteert de winnaar uit nominaties vanuit de hele wereld. Dit jaar wordt de Kindervredsprijs uitgereikt op 2 december 2016 in de Ridderzaal in Den Haag. Modeste is een van de 120 genomineerde kinderen.

Modeste’s nominatie  
Bekijk alle nominaties
Wat wij doen in DR Congo