Mocoa, Colombia in het hart getroffen

Vorig weekend werden honderden slapende inwoners in Mocoa overvallen door krachtige modderstromen. De stad is grotendeels verwoest; complete wijken zijn bedolven onder de modder. Het dodental stijgt razendsnel, en honderden mensen worden nog steeds vermist. Zodra het gebied weer toegankelijk is, zal War Child ter plaatse zijn om psychosociale hulp, bescherming en onderwijs te bieden aan getroffen kinderen en gezinnen.
04 april 2017

De verwoestende aardverschuiving in Mocoa ontstond als een gevolg van een nacht van zeer zware regenval. Door de enorme regenval overstroomden rivieren in Mocoa, Sanguyaco en Mulato en het Taruca ravijn. Dit leidde tot krachtige modderstromen. Honderden mensen werden 's ochtends ruw gewekt door de inmense stromingen van water, modder en gesteente. Wijken werden compleet weggespoeld, honderden mensen moesten hun huizen ontvluchten. 

De Colombiaanse President Juan Manuel Santos heeft de noodtoestand uitgeroepen in het gebied. Reddingswerkers worden bijgestaan door militairen in hun zoektocht naar lichamen en overlevenden. Het uiteindelijke dodenaantal is nog niet vastgesteld.

De nood is hoog

De nood blijft hoog in en rondom Mocoa. Ongeveer de helft van het gebied in Putumayo zit zonder elektriciteit. Voedsel en water is schaars. Scholen zijn tijdelijk gesloten. De overstroming in Mocoa is de grootste in een reeks van natuurrampen in Zuid-Amerika. Aan het begin van 2017 eisten overstromingen en modderstromen in Peru en Ecuador vele levens.

War Child is actief in de Putumayo regio waar Mocoa ligt. Onze collega’s die daar werken zijn niet direct getroffen, maar hebben wel familie en vrienden in Mocoa. Onze gedachten gaan uit naar alle slachtoffers van de ramp. Zodra het gebied weer toegankelijk is, zal War Child ter plaatse zijn om psychosociale hulp, bescherming en onderwijs te bieden aan getroffen kinderen en gezinnen.

Lees meer over ons werk in Colombia