Meer aandacht voor psychosociale zorg bij noodhulp

Hoe biedt je de beste noodhulp? Op 1 en 2 september wisselden jongeren over deze vraag van gedachten tijdens de Wereld Jeugdtop in Doha. Saya Abdullah en Merel Keijzer, VN jongerenvertegenwoordigers van de Nationale Jeugdraad, waren ook namens War Child aanwezig om de aandacht voor psychosociale hulp te vergroten. Het uitgangspunt: laat mentale wonden niet onbehandeld.
03 september 2015

Saya en Merel deelden tijdens de Top aanbevelingen over het belang van psychosociale zorg in conflictsituaties. Liefst 230 miljoen kinderen wonen in een conflictgebied. Daarvan kunnen 34 miljoen kinderen niet naar school. De impact van oorlog op hun levens is gigantisch. Angst, geweld, misbruik en verwaarlozing zijn gebruikelijke problemen voor kinderen die moeten vluchten. Zij verliezen vaak hun huis, maar ook familieleden en vriendjes.

Daarom is psychosociale zorg van levensbelang. Hoe eerder kinderen hun gedachten op orde krijgen en tot rust komen, hoe beter. Mentale wonden hebben tijd nodig om te helen. Daarom hebben kinderen in conflict langdurige en kwalitatief goede zorg nodig. Zo kunnen ze hun levens weer opbouwen in een veilige omgeving. Overheden en  donoren moeten hiermee rekening houden.

Psychosociale zorg in slotverklaring                                                             

Saya en Merel hebben met succes de noodzaak van psychosociale zorg in conflictgebieden aangekaart. In de slotverklaring van de Jeugdtop werd namelijk aandacht gevraagd voor “het waarborgen van […] psychosociale zorg tijdens en na humanitaire crises”.

Eamonn Hanson, lobbyist bij War Child: “Dit resultaat is geweldig. Jongeren van overal ter wereld zijn samengekomen in Doha om hun mening te geven over de toekomst van de noodhulp. Zij zeggen luid en duidelijk: er moet meer en betere psychosociale zorg verleend worden aan kinderen in humanitaire crises. En terecht, want de nood is hoog”.

Wereld Humanitaire Top                                                                           

De Wereld Humanitaire Top is een conferentie die wordt gehouden in Istanbul op 23 en 24 mei 2016 waarbij maatschappelijke organisaties,  staten en de Verenigde Naties aanwezig zullen zijn. De Wereld Jeugdtop levert hiervoor input. Een van de prioriteiten van de Nederlandse regering voor de Wereld Humanitaire Top is psychosociale zorg. War Child is hier erg blij mee.                                    

Lees ook het gezamenlijke opiniestuk van War Child en de NJR over de Wereld Jeugdtop op OneWorld.nl, ‘Dat kan beter: psychosociale zorg in crisistijd

Meer weten?
Bezoek ook War Child's pagina over de Wereld Humanitaire Top.