Marco Borsato op reis naar oorlogsgebied Oost-Congo

“De vuile oorlog die in Oost-Congo woedt, ontsnapt aan de aandacht van de wereld. En dat terwijl deze oorlog de meest dodelijke is die we na de Tweede Wereldoorlog meemaakten.”- Marco Borsato.
25 juni 2013

De inzet van Marco Borsato als ambassadeur van War Child beperkt zich niet tot rode lopers en fotomomenten. Marco Borsato zet zich al vijftien jaar met hart en ziel in voor een beter leven voor oorlogskinderen. Zo reist hij regelmatig op eigen kosten naar de projectlanden om zelf te zien hoe het de kinderen daar vergaat en daar aandacht voor te vragen.

Oorlog in Congo
Marco bezocht dit voorjaar de projecten van War Child in Congo. Congo is het toneel van een van de bloederigste conflicten ter wereld. In de afgelopen jaren zijn in Congo naar schatting 5.4 miljoen mensen omgekomen, waarvan 2.4 miljoen kinderen.

Marco bezocht een week lang de War Child projecten rond de stad Bukavu in Oost-Congo. Hij deed mee met de workshops en sprak met de lokale medewerkers en natuurlijk de kinderen zelf. Waaronder de dertienjarige Laurent die twee weken eerder was gevlucht voor het geweld.

Laurent wil antwoord
Laurent maakte een diepe indruk op Marco. “De kinderen in Oost-Congo die we spraken willen maar een ding: vrede. Voor zichzelf, en voor hun ouders,” schreef Borsato na terugkeer in een opiniestuk in De Volkskrant. “De dertienjarige Laurent, die in zijn prille leven niets anders dan de oorlog kende, zei tegen ons: ‘Overal in de wereld groeien kinderen op in vrede. Waarom mag ik dat niet?’ Die vraag stelt hij aan ons allemaal. Laurent wil een antwoord.”

Internationale aandacht
Marco roept iedereen op om in actie te komen en kinderen als Laurent de kans te geven om in vrede op te groeien.  “Kinderen in het project waar we hier mee werken, zijn gevlucht voor het oorlogsgeweld. Hun angst is nog dagelijks voelbaar. Dat is logisch, als letterlijk aan de andere kant van de berg de rebellen zitten. Hoewel er op papier een vredesakkoord is, blijft internationale aandacht voor dit conflict keihard nodig.”

Het antwoord van War Child
War Child geeft kinderen psychosociale noodhulp. Op een veilige plek kunnen ze meedoen aan creatieve activiteiten, hun angst en verdriet langzaam loslaten en hun zelfvertrouwen terugvinden. Ook werken we samen met ouders, leraren en lokale bestuurders aan betere bescherming van de rechten van kinderen. Zodat ze niet uitgebuit, misbruikt of verwaarloosd worden. Daarnaast kunnen kinderen en jongeren bijlessen krijgen of een vak leren, zodat ze weer een plek vinden in de samenleving. Lees hier meer over het werk van War Child in Congo.