Maram (11) uit Gaza belandde in een achtbaan van emoties

De luchtaanvallen in Gaza van afgelopen november duurden niet lang, maar de intensiteit van het geweld was enorm. Het huis van Maram werd gebombardeerd bij een van de aanvallen. Haar huis werd verwoest. Samen met al haar spullen. Hierna veranderde alles voor Maram (11) en haar familie.
11 maart 2013

Boos en machteloos
Noodgedwongen verhuisden ze naar Maram’s oma. De aanslag kwam hard aan bij de moeder van Maram. In het kleine, overvolle huis werd ze paniekerig. Naar haar kinderen toe had ze een negatieve houding. Maram kon nergens tot rust komen: “Er is geen plek om te kunnen studeren, relaxen, nadenken, of even alleen te zijn”. Ze voelde zich machteloos en boos. “Ik werd driftig. Was nerveus, ook als er niets aan de hand was. Ik ging niet meer naar school, ik kon me niet concentreren. En wilde niet met mensen praten.”

Praten en ontspannen
De tante van Maram werkt bij Aafaq. Samen met War Child’s partnerorganisatie CTCCM verzorgt Aafaq activiteiten voor kinderen in Gaza. Hier kunnen zij op een creatieve manier ontladen. Door bijvoorbeeld een muurschildering te maken. Of door mee te doen aan een theaterworkshop. Op deze manier kunnen kinderen toch hun emoties uiten. Maram’s tante vroeg om langs te komen en mee te doen aan de activiteiten. “Ik vond het heel leuk om erheen te gaan. We spelen, leren en praten met elkaar. Over wat we hebben meegemaakt. Over hoe we ons voelen”.

Na iedere sessie merkte Maram verschil: “Iedere keer ging het een stukje beter. Ik kan me beter  ontspannen. Op school gaat het beter. Ik slaap beter. Ik kan beter omgaan met de reacties van mijn moeder. Ik voel me gewoon beter”. Maram overtuigde haar moeder ook mee te doen: “Ze ging mee omdat ze zich schuldig voelde over haar gedrag naar mij en mijn familie. We hebben het idee dat ze zich weer beter voelt. En kalmer is”.

Wereld van verschil
Hoewel de woonsituatie van Maram hetzelfde is, merkt ze een wereld van verschil: “We wonen nog steeds met zijn allen bij mijn oma thuis, maar we praten meer met elkaar over wat ons dwars zit. We hebben weer hoop op een betere toekomst”.

Psychosociale noodhulp
Hoe sneller een kind nare gebeurtenissen op een gezonde manier kan verwerken, hoe kleiner de kans dat hij of zij zelf in de spiraal van geweld terechtkomt. War Child is samen met 4 lokale partners in Gaza psychosociale noodhulp gestart, in de gebieden die het meest zijn getroffen. Na 6 weken hebben 1600 kinderen tussen de 9 en 15 jaar meegedaan aan drama- en tekenworkshops. 50 kinderen zijn doorverwezen voor gerichte hulp. Lees meer over het project