Madonna maakt film over War Child ambassadeur Michaela DePrince

Gisteravond maakte Madonna bekend dat zij de film ‘Taking Flight’ over het leven van Michaela DePrince (Nationale Opera & Ballet en War Child) gaat regisseren. In november bezochten wij samen met haar vluchtelingenopvang Bidibidi. Een spannende, confronterende maar vooral ook hoopgevende reis die haar niet onberoerd heeft gelaten. Ze herkent zichzelf terug in sommige van de meisjes. Maar er is een groot verschil: “Deze kinderen zijn vluchtelingen en weten niet of hun leven beter zal worden. Ik heb geluk gehad, ik ben geadopteerd.”
14 maart 2018

Geboren in oorlog

Michaela DePrince werd geboren in 1995 in Sierra Leone.  De burgeroorlog die het land teisterde van 1991 tot 2002 was toen op z’n hoogtepunt. Haar vader werd in de oorlog vermoord, haar moeder stierf de hongerdood. Ze verwachtte dat haar oom zich over haar zou ontfermen, maar in plaats daarvan bracht hij haar naar een weeshuis. Daar werd ze gepest met haar huidziekte en bestempeld als duivelskind. Als er iemand is die weet wat oorlog met je doet en hoe je je kracht toch kunt hervinden, is het Michaela.

Spannende reis naar Bibidi

Als ambassadeur zette Michaela zich de afgelopen twee jaar vol overgave in voor War Child. November vorig jaar bezocht zij voor War Child de grootste vluchtelingenopvang ter wereld: Bidibidi in Noord-Oeganda. Een plek waar bijna 270.000 Zuid-Soedanese vluchtelingen, het merendeel vrouwen en kinderen, een veilig heenkomen hebben gezocht. Weg van de oorlog en het geweld, maar met vreselijke herinneringen die zij nog altijd bij zich dragen en maar moeilijk los kunnen laten. 

Voor Michaela was het een spannende, confronterende maar vooral ook hoopgevende reis die haar niet onberoerd heeft gelaten. “Het was een geweldige ervaring om naar Oeganda af te reizen, maar het heeft me tegelijkertijd ook verdrietig gemaakt om de kinderen zo te zien,” vertelt ze geëmotioneerd. “Ik heb geluk gehad. Ik heb verschrikkelijke dingen meegemaakt. Maar ik ben ze te boven gekomen, ik heb het een plek kunnen geven.”

Winnie (13): “Ik was ontzettend bang”

In Bidibidi ontmoette Michaela de dertienjarige Winnie. Waar haar ouders zijn? Winnie weet het niet. Haar moeder is hertrouwd en heeft het gezin verlaten; haar vader heeft ze in geen jaren meer gezien. Samen met haar oma en oom en tante woont ze sinds een half jaar in Bidibidi vluchtelingenopvang. 

 

“Toen de rebellen kwamen sloten ze mensen op in hun huis en staken deze in brand. Ook mijn huis is afgebrand. Ik was ontzettend bang. We hebben alles achtergelaten en zijn gaan rennen,” vertelt ze geëmotioneerd. 

Als geen ander kan Michaela zich identificeren met kinderen als Winnie. “Maar het verschil is dat ik geadopteerd bent. Deze kinderen zijn vluchtelingen en weten niet of hun leven beter zal worden,” 

War Child helpt

In het door War Child ontwikkelde I DEAL-programma leren kinderen zoals Winnie om hun gevoelens te uiten, om te gaan met hun ervaringen en tegenslagen en hoe ze conflicten vreedzaam kunnen op lossen. Door creatieve activiteiten, sport en dans hervinden zij hun zelfvertrouwen. 

Michaela: “Ik zou willen dat ik het als kind had kunnen meemaken. War Child stelt kinderen in staat om zich weer open op te durven stellen. Ze leren bijvoorbeeld dat een conflict niet goed is. Dat als je iets slechts doet, je naar die persoon toe moet gaan om je excuses aan te bieden en dat je dan vergeven zal worden. Ik vond het echt fantastisch om te mogen ervaren.”

 

Tekst en foto's:
Jeppe Schilder