Lichtpuntjes in het verwoeste Zuid-Soedan

Het is vandaag precies 5 jaar geleden dat Zuid-Soedan - het jongste land ter wereld – het licht zag. Door de jarenlange burgeroorlog is de infrastructuur in het land vrijwel verwoest en is het toekomstperspectief van vele kinderen dramatisch. Toch gloren er gelukkig ook lichtpuntjes aan de horizon, zoals in het zuidoosten van Zuid-Soedan waar War Child actief is.
09 juli 2016

In Lobule – een kleine gemeenschap in het zuidoosten – vindt elke zaterdagochtend een Deal-sessie van War Child plaats. Onder de enorme boom leert een groep van tien pubers van alles over hun identiteit, emoties en omgang met anderen. Jongens en meisjes door elkaar. De activiteiten, mede mogelijk gemaakt door de IKEA Foundation, bestaan uit creatieve oefeningen, maar ook discussies over bijvoorbeeld rechten en verantwoordelijkheden. De jongeren identificeren ook hun eigen dromen, want hoe bereik je die in een land dat zo verstoord is door de effecten van oorlog?

Cilia (14) en Dominic (17) zijn beiden in Lobule geboren en getuigen geweest van hoe een groep soldaten een paar jaar geleden de gemeenschap heeft aangevallen. Maar ze kijken liever vooruit dan terug in de tijd. “Ik doe mee aan de activiteiten om nieuwe dingen te leren en om aan mijn toekomst te werken”, vertelt Cilia. “Ik kan nu beter omgaan met anderen en ben niet meer bang voor jongens.” En wat als zij president van haar land zou zijn? “Dan zou ik hard werken om eenheid onder de mensen te krijgen en ze helpen om problemen als oorlog en honger tegen te gaan.” Het leven in Lobule is soms goed, maar te vaak nog slecht volgens Cilia. “Door de oorlog zijn er nog steeds veel problemen op het gebied van water, honger en hygiëne.”

De goedlachse Dominic trekt graag de aandacht en heeft veel plezier tijdens de Deals. “Ik leer om anderen te adviseren, hoe ik met anderen omga en hoe je mensen netjes moet begroeten.” Hij gaat naar school en is ook nog geitenhoeder. Als trotse eigenaar van vijftig geiten doet hij theatraal voor hoe hij een geit slacht. Met een grote lach: “Ja natuurlijk behandel ik geiten anders dan mensen. Wat ik met geiten doe, zal ik nooit met mensen doen!” Over zijn toekomst is hij duidelijk: Dominic wil piloot worden. “Ik zie vaak vliegtuigen overvliegen en ik zou ook zo graag eens naar andere landen willen. Bijvoorbeeld naar Oeganda. Ik ben heel benieuwd hoe het er daar uitziet!”

Foto-credits: Daniel Maissan