Libanon: Toneel voor vrede

Ali (19) uit Libanon neemt deel aan het War Child programma Performing for Peace. In een reeks toneelvoorstellingen delen hij en andere Libanese jongeren hun dromen en ervaringen. Voor een publiek dat vervolgens wordt uitgenodigd hún inschattingen te delen. Een toneel voor vrede, in de vuurlinie van oorlog.
17 januari 2013

In Performing for Peace werkt War Child samen met Zoukak, een professionele Libanese theaterorganisatie. De voorstelling laat een man zien die ervoor kiest de geschiedenis van Libanon te vergeten. Hij denkt dat het zinloos is om heftige herinneringen op te halen.

Bekijk de video voor een indruk van Performing for Peace.

Geschiedenis bespreekbaar maken

Ali vindt het wel belangrijk om de geschiedenis van zijn land te kennen. En deze informatie te delen. “We moeten aandacht geven aan wat er echt is gebeurd. Praten over onderwerpen waar uit schaamte niet over wordt gepraat. Mensen zijn bang om meer te weten over wat er is gebeurd”.

Praten over taboes
Performing for Peace draait om bewustwording. Ali probeert zelf zoveel mogelijk mensen te spreken. “We spreken met mensen op plekken waar ik normaal nooit zou komen. Er zijn veel dingen die ze niet weten over ons land. Zaken als kinderarbeid, seksueel misbruik en mishandeling. Ze zijn verrast dat wij juist over deze taboes willen praten”.

Tijd voor discussie
Na de voorstelling is er tijd voor discussie met het publiek. “In het publiek zitten mensen uit verschillende generaties. Er zit een grote kloof tussen ze. Maar dat maakt het alleen maar interessanter.  Op sommige plaatsen is het wel frustrerend wat mensen zeggen. Sommigen zijn er nog altijd van overtuigd dat geweld de oplossing is. Maar ik word ook vaak bemoedigd; dan geloven de mensen het tegenovergestelde.  Ikzelf? Ik denk dat er nooit meer een burgeroorlog in Libanon zal komen”.

Performing for Peace
Via het Performing for Peace programma van War Child krijgen kinderen een stem. Kinderen maken contact, komen los en krijgen vertrouwen. Met behulp van toneel, zang en dans kunnen ze in de rol van een ander praten over de dingen waar ze mee worstelen. En leren ze over hun rechten.  
Bijzonder aan de voorstelling is dat het niet alleen voor familie en vrienden wordt opgevoerd, maar ook voor beleidsmakers en politici.

Lees meer over ons werk in Libanon