Kinderen doelwit van gewapende groepen in Syrië

Gewapende groepen in Syrië vallen doelbewust kinderen aan.
04 oktober 2013

Syrische kinderen worden doelbewust aangevallen door gewapende groepen. Dit blijkt uit onderzoek van de Child Protection Working Group (CPWG). CPWG is een samenwerkingsverband van hulpverleners die zich inzetten voor bescherming van kinderen in conflictgebieden. War Child heeft bijgedragen aan het onderzoek met getuigenissen van Syrische vluchtelingen in Libanon.

“Mijn school werd gebombardeerd,” verteld een 13-jarig meisje dat gevlucht is naar Jordanië. “De gewapende groepen in Syrië willen niet dat mijn generatie studeert.” Het onderzoek van CPWG laat zien dat kinderen in verschrikkelijke situaties leven. Velen worden vastgehouden en zijn getuige van martelingen. “Er worden kinderen gemarteld om volwassenen een lesje te leren,” zegt een vader tegen War Child. “Ze willen ouders angst inboezemen.” Ook worden veel kinderen gerekruteerd als kindsoldaat en zijn ze het doelwit van ontvoeringen en gijzelingen.

Gewapende bendes
Veel kinderen hebben het emotioneel moeilijk. Ze gillen, huilen, plassen in bed en vertonen anti-sociaal gedrag. Ook geeft twee derde van de ondervraagden aan dat veel meer kinderen zich bij een gewapende bende aansluiten dan voor de burgeroorlog.

Volg Yasmin en Kareem
War Child biedt Syrische kinderen in Libanon psychosociale noodhulp. We creëren veilige plekken waar de kinderen kunnen deelnemen aan creatieve activiteiten. En helpen ze hun oorlogservaringen te verwerken. Yasmin (8) en Kareem (10) zijn gevlucht uit Syrië en doen mee aan het War Child programma in Beiroet. Je kunt hen volgen op Twitter via #kareem en #yasmin.