Jongeren aan het woord in Kampala

Hoe kunnen kinderen en jongeren na oorlog weer meedoen in de samenleving? Tijdens de driedaagse conferentie in Oeganda deelden jongeren hun ervaringen en aanbevelingen.
04 oktober 2013

Op de conferentie in Kampala maakten 300 jongeren, die zelf oorlog hebben meegemaakt, hun aanwezigheid voelbaar. Zo gaven ze feedback op de aanbevelingen van de aanwezige re-integratiedeskundigen en een groep jongeren onderbrak de conferentie spontaan met een flashmob.

Stigmatisering
Belangrijkste punt van aandacht is volgens jongeren het probleem van stigmatisering. Vooral kinderen en jongeren die actief moesten meedoen in de oorlog komen moeilijk van het stempel ‘kindsoldaat’ af. Hierdoor raken ze geisoleerd en dat maakt het moeilijk om hun leven weer op te pakken.Volgens de jongeren moet er in re-integratieprogramma’s voor gewaakt worden dat oorlogskinderen op een aparte school terecht komen. Jongeren uit Oeganda gaven aan dat uitwisselingen met andere jongeren helpt in het voorkomen van stigmatisering.

Wereldwijde steun
Leila Zerrougui, Special Representative of Children in Armed Conflict van de Verenigde Naties, steunde de conferentie via een videoboodschap: ‘Samenwerking tussen de Verenigde Naties en de NGO’s is essentieel om kinderen te helpen die oorlog gekend hebben. Jullie kunnen erop rekenen dat wij de belangrijkste aanbevelingen promoten.’
Bekijk de volledige videoboodschap

Lange termijn
War Child zet zich al jarenlang in voor re-integratie van oorlogskinderen. We helpen oorlogskinderen met het verwerken van hun ingrijpende ervaringen en het weer contact durven maken met andere mensen. We zorgen ervoor dat ze leren lezen, schrijven, rekenen of een vak leren. En creëren een veilige omgeving waar ze weer tot zichzelf kunnen komen en een stabiele en vooral vreedzame toekomst kunnen opbouwen.

Eamonn Hanson van War Child en mede-organisator van de conferentie, kijkt positief terug op deze drie dagen. “Op de conferentie zijn beleid, uitvoering en ervaring van jongeren bij elkaar gebracht. De aanbevelingen die zijn opgesteld kunnen als richtlijnen in de praktijk gebruikt worden.”

Lees alle 23 aanbevelingen