Jetske van den Elsen geeft kinderen in Libanon een stem

Jetske van den Elsen bezocht onze projecten in Libanon. Tijdens haar bezoek sprak ze met Syrische kinderen die vluchtten naar Libanon. Ze wil hen een stem geven. Daarom filmde ze samen met een lokale cameraploeg voor Zapplive en deelde haar ervaringen online via blogs.
19 augustus 2013

“Mensen hebben helemaal niks. Vijftien familieleden wonen en slapen samen in één kamer. Matrassen zijn op een hoop gestapeld en worden ’s avonds naast elkaar neer gelegd. Niets is vanzelfsprekend.”

Door de oorlog in Syrië zijn meer dan 700.000 kinderen gevlucht naar buurlanden, waaronder Libanon. Vanuit een vertrouwde omgeving, met een rugzak vol emotionele bagage, naar een plek vol onzekerheden.

Onverwachts vluchten
Jetske bezocht War Child’s Safe Spaces – plekken waar kinderen weer even kind kunnen zijn, veilig kunnen spelen en met hun emoties leren om gaan. Daar ontmoette ze kinderen die gevlucht zijn uit Syrië en hoorde hun persoonlijke verhaal. Bijvoorbeeld dat van Ahmed.

Ahmed vertelde dat hij op een dag moest vluchten. ’s Ochtends maakte hij nog een proefwerk op school in Syrië en ’s middags was hij onderweg naar Libanon. Er was geen tijd om spullen te pakken of afscheid te nemen van zijn vrienden.

Onbegrijpelijk
Jetske: “Het is moeilijk voor te stellen met wat voor ellende de kinderen moeten omgaan. Hoe zou het zijn als je huis er niet meer is. Dat ik zou moeten vluchten met mijn zoontjes en man. En dat je verder alles moet achterlaten.”

Jetske is heel blij dat War Child er voor de kinderen is. “Dit was een hele bijzondere reis. Er was een bomaanslag in Beiroet. De projecten van War Child en alle kinderen die je ontmoet hebt flitsen dan door je hoofd. Ik maakte me gelijk zorgen. Hebben alle kinderen wel goede opvang?”

Verhalen delen
Jetske wilt kinderen in Libanon een stem geven en hun verhalen delen met kinderen in Nederland. Daarom maakte ze samen met een cameraploeg tv-opnames voor Z@pplive (NCRV). De tv-uitzendingen van Jetske in Libanon kun je zien op 1, 3 en 5 oktober in Z@pplive op Z@pp. Ook schreef ze blogs over haar reis. Lees ze hier

Maandag 19 augustus zat Jetske bij Knevel en van den Brink om te vertellen over haar bezoek aan Libanon.