Inspirerende ontmoeting tussen Oegandese jongeren en Nederlandse Jip

Jip Maathuis (16 jaar) zet zich al jaren in voor oorlogskinderen. Vanaf 2007 organiseert hij een jaarlijkse chocoladeletteractie waarbij van elke verkochte letter één euro naar War Child gaat. Jip heeft hiermee inmiddels duizenden oorlogskinderen gesteund. Zijn actie is uitgegroeid tot een kleine onderneming. Vorige week was Jip in Oeganda om diverse projecten van War Child te bezoeken. Hij maakte daar kennis met Oegandese jongeren van ongeveer zijn leeftijd, in een totaal andere omgeving die hij gewend is. Ook deze jongeren zijn bezig om in de toekomst een onderneming te starten. Zowel Jip als de jongeren raakten geïnspireerd.
26 april 2013

Mooi, maar gevaarlijk
De gevolgen van het geweld is in de noordelijke regio’s in Oeganda voor jongeren nog dagelijks merkbaar. Als vluchteling, ontvoerd kind of nabestaande van omgekomen familieleden. Zes op de tien Oegandezen is minderjarig. Jongeren hebben mondjesmaat toegang tot onderwijs. Bescherming tegen misbruik en geweld ontbreekt. Infrastructuur is minimaal.

Jip: “Maandag reden we van Entebbe naar Gulu in het noorden van het land waar War Child projecten heeft, een reis van ruim 600 kilometer. Het valt mij op dat de natuur erg mooi is, er veel groen is en vooral heel erg veel stof! Het verkeer is hier erg gevaarlijk. Buiten maar ook in de dorpen wordt erg hard gereden en dat terwijl er veel kinderen langs de kant van de weg lopen.”

Inspiratie
Tijdens zijn bezoek aan de projecten deed Jip zelf ook mee aan de activiteiten voor de jongeren. Kennis en ervaringen uitwisselen. Voetballen met jongens en meisjes. Samen radio maken tijdens een wekelijks radioprogramma, opgezet door de jongeren. “Het onderwerp was tienermoeders, niet echt mijn onderwerp, maar wel erg interessant om over na te denken. In Oeganda worden veel meisjes op jonge leeftijd moeder. Terwijl ze juist naar school zouden moeten kunnen”. Voor het eerst een muur metselen. Jip: “We bezochten een onderdeel van het project Building Skills, Changing futures. Dit project draagt zorg voor de opleiding van jongeren, zodat zij een vak kunnen leren zoals kapper, metselaar, loodgieter of elektricien, Ik vond het heel cool om te zien dat de jongeren ook echt leren houtbewerken of metselen. Dat had ik niet verwacht. Ik dacht dat ze vooral uit de boeken zouden leren”.

De Oegandese jeugd was verwonderd; Jip heeft al zijn eigen bedrijf op 16-jarige leeftijd. Als Jip dat kan, kunnen zij dat toch ook? Ook Jip raakte geïnspireerd door de jongeren die hij daar heeft ontmoet. Volgend jaar kun je zeker weten weer chocoladeletters voor War Child kopen!

- Ga naar Jip's website
- Lees meer over onze projecten en de situatie in Oeganda
- Ook geïnspireerd? Kom in actie