Innovatief onderwijsproject krijgt internationale erkenning

Het E-Learning project in Soedan, waar kinderen via een tablet lessen volgen, is door Unicef uitgekozen als showcase project in hun Innovation in Education programma. Dit is bijzonder, want wereldwijd zijn er 160 projecten ingediend. De keuze van Unicef voor dit project zorgt voor internationale erkenning voor deze innovatieve vorm van onderwijs.
26 november 2014

In Soedan kunnen miljoenen kinderen niet naar school. Door de jarenlange oorlog zijn gebouwen verwoest en is de infrastructuur slecht. De afstand naar school is groot en leraren hebben vaak geen lesmateriaal om les te geven. De meest uitgesloten kinderen zijn ex-kindsoldaten, kinderen die op straat leven, nomaden, kinderen in afgelegen gebieden, vluchtelingen en meisjes.

School is echter erg belangrijk, juist voor kinderen in conflictgebieden. Naast het feit dat ieder kind simpelweg recht heeft op onderwijs, biedt onderwijs ook regelmaat en draagt het bij aan de ontwikkeling en het toekomstperspectief van kinderen. En school is ook de plek waar kinderen weer gewoon even kind kunnen zijn. Weer kunnen spelen, lachen en leren. En waar ze makkelijk bereikbaar zijn voor hulp van War Child. 

Leren op een tablet
War Child werkt sinds 2011 samen met de Afhad University for Women, TNO, het Ministerie van Onderwijs in Soedan, Flavour en UNICEF aan E-Learning Soedan. Via een educatief spel op een tablet leren kinderen rekenen. Op deze manier kunnen zelfs de meest uitgesloten kinderen bereikt worden.

Resultaten
De eerste pilot in 2013 met 60 kinderen liet positieve resultaten zien. De kinderen deden vooraf en na afloop een rekentoets en gemiddeld verdubbelden ze hun score. De tweede pilot waaraan 600 kinderen meedoen, is nu bezig en laat  tot dusver een soortgelijk beeld zien. 

Tijdens deze tweede pilot worden ook de psychosociale effecten van het spel onderzocht. Er wordt gekeken hoe het spel bijdraagt aan het verwerken van oorlogservaringen.

Innovation for Education
Innovation for Education is opgericht door UNICEF om de miljoenen kinderen ter wereld die geen onderwijs krijgen, te bereiken. Het programma biedt een platform voor educatieve innovaties.

Lees meer over E-Learning Soedan in het State of the World’s Children rapport van UNICEF.

Beluister het interview met Kate Radford, projectleider van E-Learning Soedan, op radio FunX. 

Kate Radford en Emily Giacometti (Flavour) op BNR Nieuwsradio