“Ik ben zelf nooit kind geweest”

Voorlichters van War Child werken samen met gastdocenten die de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost Azië bewust hebben meegemaakt. De persoonlijke ervaringen kunnen duidelijker maken waarom kinderen in oorlog echt hulp nodig hebben. “Als War Child er in mijn tijd was geweest, had ik nog kind kunnen zijn,” vertelt gastdocent Thea Meulders.
22 november 2013

Thea Meulders is een opgewekte vrouw van in de zeventig. De krachtige en positieve manier waarop ze vertelt, verraadt niet dat zij oorlog en gruwelijkheden gekend heeft. Helaas is niets minder waar.

“Ik ben geboren als dochter van een officier in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL),” vertelt Thea. “Als tweejarig meisje kwam ik met mijn moeder en zusje in een jappenkamp terecht. Het was verschrikkelijk. We sliepen op kleine rieten matjes met zestig man in een kleine ruimte. We kregen nauwelijks eten en drinken.”

Voor de klas
Regelmatig staat zij voor de klas om te vertellen over haar leven in een interneringskamp in Nederlands-Indië. Ze is penningmeester bij de Stichting Gastdocenten. Dit is een stichting die jongeren voorlichting geeft over de gebeurtenissen in het voormalig Nederlands-Oost-Indië gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Ze vertelt zo veel mogelijk over haar eigen geschiedenis aan kinderen in de klas. “Ik vertel hen over hoe blij ik was dat ik een ei en twee knoopjes voor mijn verjaardag kreeg. Zodat ze zich een klein beetje kunnen voorstellen hoe een oorlog is door de ogen van een kind.”

Nooit getroost, gesteund of bemoedigd
Thea is heel erg blij met een organisatie als War Child. “Als er zo’n organisatie in mijn tijd was geweest…” Zegt de mijmerend. “In mijn oorlog werd ik niet getroost, gesteund of bemoedigd. Ik ben nooit kind geweest. Ook na de oorlog niet.”

“Het is nu ruim zeventig jaar later en eindelijk voel ik mij jonger dan ooit. Ik heb het verleden kunnen omarmen en kracht kunnen putten uit mijn ervaringen. Wat War Child voor kinderen doet; ze laten lachen, zingen en op hun eigen manier hun verhaal laten vertellen. Dat heb ik nooit gekend. En dat is zo belangrijk voor de toekomst van deze kinderen.”

Gastdocenten en voorlichters
Dat is precies de reden waarom gastdocenten worden gekoppeld aan de voorlichters van War Child. Voorlichters vertellen op scholen, bedrijven en bij acties over het werk van War Child. Ze laten door middel van filmpjes, spelletjes en verhalen zien waarom het werk van War Child belangrijk is. Het verhaal van een voorlichter wordt een stuk duidelijker als er ook iemand is om te vertellen hoe het is om te leven in oorlog.

Word ook voorlichter
 
In verschillende regio's zijn we geregeld op zoek naar bevlogen professionals die War Child willen vertegenwoordigen en het verhaal van oorlogskinderen kunnen uitleggen. Zodat zoveel mogelijk mensen, van scholieren tot bedrijven, begrijpen hoe belangrijk ons werk is.  

Interesse? Stuur een e-mailtje naar voorlichting@warchild.nl, met je cv en motivatie, en we kijken samen of er bij jou in de buurt mogelijkheden zijn!

War Child voorlichter Herjan Hakkers denkt dat de persoonlijke verhalen de urgentie van het werk van War Child laten zien. “Het maakt veel meer indruk om oorlogsverhalen uit de eerste hand te horen”. Hij is al een aantal jaar voorlichter van War Child en staat vooral voor de klas. “Het is zo mooi om in de belevingswereld van kinderen te komen. Ervoor te zorgen dat zij ook alles begrijpen,”.

Een gastdocent kan hieraan bijdragen door zijn of haar verhaal te vertellen. Zo kunnen ze aangeven waarom het zo belangrijk is dat een kind psychosociale hulp krijgt. En wat er voor mensen als Thea anders zou zijn geweest als zij een organisatie als War Child hadden gehad.

“Als er in mijn tijd een War Child was geweest, had ik na de oorlog mijn verhaal kunnen delen. Ik was al volwassen toen ik pas twee jaar was. Ik heb nooit kind kunnen zijn. War Child kan dat verschil maken.”

Ga hier naar de website van Stichting Gastdocent

Nieuwsgierig naar de ervaringen van onze voorlichters? Lees het verhaal van Dorien en van Carel

Voorlichter in de klas? Nodig er een uit!