Golf van geweld in bezet Palestijns gebied

Sinds begin oktober is er een escalatie van het geweld in Israël en bezet Palestijns gebied in confrontaties tussen Palestijnse burgers en Israëlische troepen. War Child maakt zich ernstige zorgen, met name over de impact hiervan op kinderen.
13 november 2015

Volgens de Verenigde Naties zijn er alleen al in de eerste drie weken van oktober 11 kinderen omgekomen door geweld en 106 kinderen gewond geraakt. Daarnaast zijn veel Palestijnse kinderen gearresteerd door Israëlische soldaten.

 

Verslechterde situatie voor kinderen
Tot dusver heeft de golf van geweld geen invloed gehad op War Child programma's en gaan onze activiteiten met kinderen in de Westelijke Jordaanoever en de Gaza-strook gewoon door. Wel zijn we erg bezorgd over de verslechterde situatie van Palestijnse kinderen. 

Kinderen bang om naar buiten te gaan
In het Palestijnse deel van Jeruzalem en andere locaties in de Westelijke Jordaanoever, heeft het Israëlische leger veel wegversperringen geplaatst en worden volwassen maar ook kinderen gefouilleerd. Kinderen komen hierdoor vaak te laat op school, of gaan helemaal niet meer naar school omdat ze te bang zijn om naar buiten te gaan.

Fatma, 13 jaar oud, uit Silwan in Oost-Jeruzalem vertelt: "We mogen alleen aan een bepaalde kant van de weg lopen als we naar school gaan. Er zijn meisjes die bang zijn om tussen de soldaten te lopen. Ouders maken zich zorgen over hun dochters en houden ze thuis. Soldaten zetten traangas in als ze iets verdachts denken te zien."

Ernstige zorgen
War Child vindt een dergelijke toename van kinderrechtenschendingen onacceptabel en spant zich extra in om meer druk te zetten op de Israëlische en internationale autoriteiten om dit te stoppen. Er is een brandbrief aan de Tweede Kamer gestuurd vanuit de Nederlandse Coalitie voor Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenschap om de ernstige zorgen te uiten over de verslechterende situatie van Palestijnse kinderen.

Steun kinderen zoals Fatma. Steun War Child. Doneer nu

Vanwege veiligheidsredenen is de naam van het meisje veranderd, en is ze ook niet op de bijgevoegde foto te zien.