Gevecht tegen een verloren generatie

Schrijnende beelden van Syrische vluchtelingen op zoek naar een veilige plek domineren het nieuws. Toch zoekt het overgrote deel van de vluchtelingen hun heil niet in Europa, maar in eigen regio. Al vierenhalf jaar ontwricht het aanhoudende conflict de levens van miljoenen Syrische kinderen. Ze zijn de dupe van een oorlog waar zij nooit om hebben gevraagd. Zij dreigen een verloren generatie te worden, zonder toekomst. Intussen tikt de tijd door.
09 november 2015

Gemiddeld hoogste aantal vluchtelingen ter wereld
In Libanon verblijven er nu ruim 1.1 miljoen geregistreerde Syrische vluchtelingen. Verspreid over het land wonen ze in tenten of overvolle appartementen. Libanon telt gemiddeld het hoogste aantal vluchtelingen ter wereld. Twee derde leeft op het absolute bestaansminimum. Schulden, kinderarbeid en prostitutie nemen toe. De druk op de magere arbeidsmarkt is enorm. Geen samenleving kan zo’n situatie lang verdragen.

Een verloren generatie
Syrische kinderen zijn slachtoffer geworden van geweld, hebben zelf moeten vechten of zijn getuige geweest van wreedheden. Ze hebben familieleden verloren en kunnen niet meer naar school. Door jaren van geweld is hun toekomstbeeld vertroebeld. Minou Hexspoor, Manager programma-ontwikkeling in Libanon: “Er dreigt een generatie kinderen te ontstaan die buiten de boot gaat vallen. Ze zijn bang, getraumatiseerd en voelen zich onzeker. Dat is vreselijk, want zij zijn de toekomst. Met de dag neemt het risico toe dat een hele generatie verloren gaat.”

Psychosociale noodhulp is cruciaal
Gevluchte kinderen hebben eten, drinken en onderdak nodig. Maar dat is niet het enige. Door het geweld zijn kinderen bang. De beelden van oorlog achtervolgen hen, ze hebben nachtmerries of maken ruzie. War Child heeft voor gevluchte kinderen opvangplekken opgezet. In deze Safe Spaces kunnen kinderen de verschrikkingen van oorlog achter zich laten. Minou: “Psychosociale noodhulp is cruciaal in crisissituaties. Kinderen hebben zoveel meegemaakt. Ze hebben bij aankomst in Libanon niets meer. In de Safe Spaces ontmoeten ze andere kinderen die hetzelfde hebben doorstaan. Hierdoor kunnen ze hun ervaringen delen en verwerken. En kunnen ze, stapje voor stapje, zich weer richten op een toekomst.

Er is nu hulp nodig

Helaas neemt het aantal kinderen dat onmiddellijk behoefte heeft aan psychosociale hulp, scholing en bescherming elke dag toe. War Child heeft simpelweg niet genoeg geld om de hulp te bieden die al deze kinderen nodig hebben. Minou: “Er is een capaciteitsprobleem. Er zijn meer dan een half miljoen kinderen die onze hulp nodig hebben. We hebben niet genoeg middelen om ze allemaal te helpen.” Als we nu niet met zijn allen in actie komen, wordt de toekomst van deze generatie bedreigd.

Samen kunnen we een verloren generatie voorkomen. Help gevluchte Syrische kinderen. Doneer nu.