“Geen tijd verspillen, maar nu beginnen”

Syrische kinderen groeien op in angst en geweld. Wat zij nodig hebben is een veilige plek waar ze hun verschrikkelijke ervaringen kunnen verwerken. Dat vertellen Syrische kinderen, die gevlucht zijn naar Libanon, in het nieuwste rapport van War Child. Onder wie de 8-jarige Mariam. Zij moest getuige zijn van de moord op haar vader. Daarna sprak ze niet meer en maakte met niemand contact.
10 december 2013

‘Syrische kinderen moeten de kans krijgen nu een begin te maken met het verwerken van hun traumatische ervaringen om de cirkel van oorlog en geweld te doorbreken. Niet pas als er al vrede is. ‘ zegt Minou Hexspoor, War Child-coördinator psychosociale hulpverlening in Libanon. “Met elke dag neemt het risico toe dat deze kinderen een boze, emotioneel instabiele en onopgeleide generatie worden. Die moeilijk in staat zal zijn duurzame vrede voor elkaar te krijgen.”

Hoge impact, lage prioriteit
“De psychosociale behoefte is heel groot, maar de fondsen zijn te laag,” vertelt Minou. “Hooguit 20% van de twee miljoen Syrische vluchtelingen heeft een vorm van psychosociale hulp ontvangen.”

Ondanks de enorme psychosociale impact van het conflict op de kinderen, krijgt het maar weinig prioriteit in de noodhulpverlening. Psychosociale noodhulp zorgt er voor dat kinderen zo snel mogelijk op een veilige plek een begin maken met het verwerken van hun ervaringen, anderen weer leren vertrouwen, omgaan met lastige situaties en vooral hun zelfvertrouwen terugvinden.

Door War Child’s programma leert de 8-jarige Mariam zich nu langzaam openstellen voor anderen. Sinds kort neemt ze deel aan de groepsactiviteiten. “We mogen geen tijd verspillen en moeten nu al beginnen met de oorlog uit deze kinderen te halen,” aldus Minou.

Rapport
Ga naar het rapport Psychosocial support in emergencies: Critical for Syrian Children’ voor meer verhalen van kinderen en lees waarom psychosociale noodhulp zo cruciaal is