Gaza onder vuur

War Child heeft, als gevolg van aanhoudende onrust en aanvallen, haar programma’s tijdelijk stil moet leggen in Gaza. Wij hopen ons werk daar snel voort te kunnen zetten. Reham en Jamal, War Child medewerkers daar, houden voortdurend toezicht op de situatie van de kinderen.
15 juli 2014

Jamal: ”Je weet nooit wanneer en waar de volgende aanval plaats zal vinden. Daardoor is het te gevaarlijk om kinderen mee te nemen naar onze activiteiten. We willen graag zo snel mogelijk psychosociale noodhulp aanbieden aan de zwaarst getroffen kinderen en hun moeders/verzorgers. We zijn druk bezig met uitzoeken welke aanpak op dit moment het efficiëntst kan zijn.”

Kinderen zijn de dupe
Zoals vaak het geval is in oorlogssituaties zijn kinderen de dupe. Als gevolg van 6 dagen lang luchtbombardementen en artillerievuur zijn:

  • 36 Palestijnse kinderen gedood;
  • 296 kinderen gewond;
  • 940 families dakloos nadat hun huizen werden verwoest;
  • 66 scholen beschadigd nadat de hevige aanvallen begonnen waren
Dit zijn de officiele cijfers van 15 juli 2014. Kinderen lopen ook gevaar door onontplofte mijnen en explosieve overblijfselen, met name als ze door het puin van hun verwoeste huis zoeken naar dierbare spullen.
 

Psychosociale hulp nodig
Naar schatting hebben zo'n 25.300 kinderen psychosociale hulp nodig nu hun huizen zijn verwoest, familieleden gewond raakten of zelfs werden gedood. Maar het is onmogelijk deze hulp te bieden omdat hulpverleners zich niet kunnen verplaatsen door de aanhoudende luchtaanvallen.

Jamal:”Het wordt moeilijk om aan mijn eigen kinderen uit te leggen waarom de bombardementen en aanvallen maar door blijven gaan. Ik blijf ze vertellen dat ik van ze hou en dat ik bij ze blijf, maar hoelang kan ik dit blijven roepen? Er verandert hier niks. Mijn kinderen, en kinderen in Gaza in het algemeen, krijgen steeds meer wantrouwen. Het geweld maakt ze boos en ze zijn bang. Het geluid van de bombardementen is erg luid en hier schrik ik ook van. Elke keer vragen de kinderen zich af: zijn wij nu het doelwit? Dit gevoel maakt ze erg ongerust. Ook wordt hier elke dag de stroomtoevoer voor 12 uur stopgezet. Het is Ramadan en heel erg warm. Een lastige situatie.
Reham vertelt: “In tijden van oorlog zijn vrouwen en kinderen altijd het eerste slachtoffer.”

We blijven jullie updaten over de huidige omstandigheden in Gaza, de situatie van kinderen en ons werk

Lees meer over ons werk in bezet Palestijns gebied