Gaza: Er is weer leven op straat

Langzaam komt het leven in Gaza weer op gang. Nu Hamas en Israël een bestand hebben gesloten, durven de inwoners weer naar buiten. Zij bezoeken hun vrienden en familieleden. En is er tijd om bij te komen van de gespannen dagen. Ook War Child programma coördinator Jamal is opgelucht. “Het gaat goed met mijn familie. Net als iedereen zijn mijn vrouw en kinderen blij. Ze kunnen eindelijk rustig slapen ’s nachts.”
26 november 2012

Geen raketten, geen vliegtuigen, geen ambulances. In Gaza viert men feest. De bevolking is blij, maar de effecten van het geweld zijn minder vrolijk. Jamal, programma coördinator bij
War Child, maakt het van dichtbij mee. “Mijn kinderen waren bang, net als de andere kinderen in Gaza. Vooral de jongsten werden massaal getroffen door de militaire acties. Ze waren verward en huilden veel.”

Ook voor de langere termijn kent Jamal de effecten op kinderen maar al te goed vanuit het werk voor
War Child. “Geweld maakt kinderen die te maken krijgen met conflict wankel, breekbaar en zij verliezen het vertrouwen in zichzelf en in anderen. Dit zie je terug in hun gedrag. Kinderen plassen bijvoorbeeld in bed, zijn nerveus, agressief en minder geconcentreerd. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot eenzaamheid, een laag zelfbeeld, slechte prestaties en liegen.”

Weer aan de slag

Ook al zaten Jamal en zijn gezin de afgelopen dagen in een safe room, toch bleef Jamal intensief contact houden met de partnerorganisaties over wat te doen wanneer de gevechten ophielden. “Nu de rust is teruggekeerd willen we zo snel mogelijk verder met ons werk.”
Zo heeft het Gaza Community Mental Health Program een crisisplan klaarliggen om de effecten van het conflict op kinderen zo snel mogelijk aan te pakken. En bereiden partnerorganisaties Basma en Shababik creatieve workshops voor waarin kinderen zich kunnen ontladen. “Er is weer leven op straat,” zegt Jamal. “Maar het zal nog wel even duren voordat alles weer een beetje normaal is.”

Lees het eerdere nieuwsbericht over Gaza: "Je weet niet waar de volgende valt”

Ons werk in Bezet Palestijns Gebied