Gaul!: Helden op fietsen

Sporten is een uitlaatklep voor oorlogskinderen. Door te sporten zijn hun gedachten even weg van geweld. Zij leren dealen met emoties. Samenwerken. Ontspannen. Wielervereniging Gaul! gelooft net als War Child in de kracht van sport. Daarom zet de vereniging zich al jaren in voor oorlogskinderen. Afgelopen jaar haalden de leden 27.263 euro op voor War Child. Daarmee kunnen 2271 kinderen meedoen aan onze programma’s. War Child is dankbaar. En trots.
04 maart 2013

Unieke wielervereniging
Al sinds 2006 fietst Gaul! voor War Child. Gaul! wil namelijk verder gaan dan het sportieve eigenbelang. “We willen onze wielerpassie combineren met onze betrokkenheid bij het leed van kinderen die het slachtoffer zijn geworden van oorlog. Daarom rijden we voor War Child,” vertelt lid Floris van Overveld.

Gaul! is een vereniging door heel Nederland met een topsport karakter. “Eigenlijk geldt voor alle 300 Gaul!-leden op ieder niveau dat ze zichzelf een paar stapjes willen verbeteren. We zijn dus én sportief én maatschappelijk ambitieus.”

Gaul!-leden ontmoeten elkaar veel online. “Los van gezamenlijke trainingen en evenementen waar we elkaar tegenkomen, is internet ons clubhuis,” vertelt Floris. Gaul! wil zich uitbreiden in Nederland. Met fietsers die zoeken naar een club waar ze zichzelf kunnen verbeteren, maar vooral ook maatschappelijk betrokken zijn. “We hopen die beweging van een netwerk-wielervereniging te vergroten. En daarmee de steun aan War Child.”

Sporten als uitlaatklep
Oorlogskinderen kunnen een uitlaatklep vinden in sport. Zoals Filip uit Oeganda. Hij rent om de oorlog te vergeten. Of voormalig kindsoldaat Michael. Door te voetballen kon hij zich losmaken van zijn nare gedachten. Ook Gaul! gelooft in de kracht van sport. Floris: “Je kunt hartstikke moe van het werk aan een training beginnen en fysiek afgemat maar mentaal fris als een hoentje weer thuiskomen.”

Hometrainers en pannenkoeken bakken
Vooral op fietsevenementen zamelt Gaul! geld in. Floris: “Twee bestuursleden hebben op Koninginnedag 2012 zelf geld ingezameld door een wonderlijke combinatie van afzien op een hometrainer en pannenkoeken bakken.” Daarnaast gaat een deel van de contributie en een percentage van de kledingverkoop naar War Child. Door de jarenlange inzet van Gaul! kunnen duizenden oorlogskinderen meedoen aan de programma’s van War Child.

2013: weer een sportief jaar
In 2013 komt Gaul! weer in actie. Met bijvoorbeeld de Mont Ventoux Challenge. Eerst fietsen de deelnemers drie dagen door de Franse Alpen. Op dag vier fietsen zij zo hard mogelijk de Mont Ventoux op. Floris komt ook in actie. Hij fietst in één maand van de westkust naar de oostkust van de Verenigde Staten. Gemiddeld 180km per dag.

Kom in actie
Oorlogskinderen kunnen jouw support goed gebruiken. Doe ook mee met Gaul! Of meld een eigen ludieke actie aan. Kom in actie voor oorlogskinderen. Samen halen we de oorlog uit een kind.