Unieke tv-items uit oorlogsgebieden tijdens Friends for War Child

Op woensdagavond 10 juni is de bijzondere tv-avond Friends for War Child primetime te zien op NPO 1. Marco Borsato en zijn dochter Jada (12), Tooske Ragas, Nelleke van der Krogt en Dotan geven die avond miljoenen oorlogskinderen op creatieve wijze een stem. De presentatie is in handen van Tooske en Marco, die daarmee zijn presentatiedebuut maakt.
21 mei 2015

Friends for War Child is een anderhalf uur durend live programma waarin War Child laat zien wat het is om als kind in oorlog op te groeien. Speciaal voor deze uitzending zijn Marco en Jada, Tooske, Dotan en Nelleke op pad gegaan naar Libanon en Colombia. Ter plekke hebben zij items gemaakt met oorlogskinderen die zij laten zien tijdens deze tv-avond. Uniek is dat de items worden voorzien van livemuziek, gespeeld en gezongen door de gasten zelf. Zo zingen onder andere Marco en Jada samen het nummer ‘Samen voor altijd’ en zullen ook Marco en Tooske een duet doen. Ali B en Glen Faria verzorgen de livemuziek bij het item van Nelleke van der Krogt.

Verder zetten tal van andere bekende en onbekende Nederlanders zich in voor War Child door thuis telefoontjes van nieuwe Friends aan te nemen. We volgen hen gedurende de tv-avond door via een LiveWall met hen te schakelen. 

Tooske: “Ik vond het best ongemakkelijk om naar Colombia te gaan. Ik voelde de beklemming van dreiging en dat was dan maar voor een paar dagen. Onvoorstelbaar als je als kind dag in dag uit met die angst te maken hebt.” Dat blijkt ook uit het verhaal van Rasha (10), die gevlucht is uit Syrië. “Ik was zo bang. Toen de bommen vielen, schuilde ik huilend in de badkamer”, vertelt Rasha aan Marco en Jada. Zij en miljoenen andere kinderen wereldwijd gaan dagelijks gebukt onder geweld, angst en nachtmerries.

War Child werkt momenteel in elf landen met oorlogskinderen. De kinderen krijgen een veilige plek waar ze hun ervaringen kunnen verwerken en weer leren om kind te zijn. Omdat er nog zoveel meer oorlogskinderen zijn die de hulp van War Child nu zo hard nodig hebben, organiseren War Child en EO deze tv-avond. Jij kunt ook helpen. Het is heel simpel. Doneer nu. Samen halen we de oorlog uit een kind.

Friends for War Child is te zien op woensdagavond 10 juni om 21.25 uur bij de EO op NPO 1. De tv-avond wordt live uitgezonden vanuit het Agora Theater te Lelystad en wordt geproduceerd door I Care Producties.