Floris fietst 5500 kilometer voor War Child

Floris van Overveld van wielervereniging Gaul! kwam op een wel heel bijzondere manier in actie voor War Child. Hij fietste in één maand van Los Angeles naar Boston in de Verenigde Staten. Gemiddeld 180 kilometer per dag! Met deze prestatie zamelde Floris meer dan 5500 euro in voor War Child. En het bedrag blijft toenemen, omdat giften nog steeds binnenkomen.
11 juni 2013

“I’m going to live my dream and kill some nightmares on the way”
Ik ga mijn droom leven en onderweg een paar nachtmerries verlichten. Dat was het motto voor de reis van Floris. “Ik heb mijn droom geleefd. 33 Dagen doen wat ik het liefst doe: fietsen. In een intrigerend land met een verscheidenheid aan landschappen, samen met een mooie groep mensen.”

Kameraadschap
Floris fietste in een groep van 23 man. Hij was zelf onderdeel van een groepje van vier waarmee hij het grootste deel samen heeft gereden. “Ik heb nog nooit zo lang met dezelfde mensen samen gefietst. Er is een bijzondere kameraadschap ontstaan. Door de kilometers en de omstandigheden die je samen te lijf gaat. Vooral ook door de humor waarmee we dat samen hebben gedaan. Eén dag na de finish miste ik ze al enorm.”

Houvast
Wielervereniging Gaul! is vernoemd naar Charly Gaul. “Dat was een wielrenner die beter werd naarmate de omstandigheden slechter werden. Hij was mijn houvast. Ik wilde natuurlijk de eer van de club hoog houden!”

Een goed voorbeeld hiervan is de tocht van 155 kilometer naar Dalhart. “Een gat van niets in Texas. We hadden die dag continu windkracht 7 tegen. Normaal stap ik dan niet eens op een racefiets, laat staan dat ik 155 kilometer wind tegen ga opzoeken.” Het ging Floris goed af. “Die dag was ik een van de sterkste renners. Dat heeft me enorm geholpen: het besef dat je afziet, maar dat er 22 mensen nog veel meer aan het afzien zijn.”

Bijzondere momenten
“Er waren een aantal momenten waarop ik mij ten volle realiseerde: dit is het! Hier droom ik al jaren van en ik heb er maandenlang in regen, kou en wind voor getraind. Nu ben ik hier in Amerika op mijn fiets en rijd ik daadwerkelijk van Los Angeles naar Boston.”

Een van de hoogtepunten voor Floris was het spontane bezoek aan de Niagara watervallen. “Die zaten niet in de route, maar mijn drie fietsmaten wilden graag met mij de 50 kilometer omrijden om daar te komen. Het was een prachtige zonnige dag, de watervallen waren groots en indrukwekkend. Zoveel ontzagwekkende natuur. Vooral het besef dat ik hier helemaal op eigen kracht vanuit LA naartoe was gefietst! Wauw!”

Steun blijft nodig
Ook al is de actie van Floris erg geslaagd, steun blijft nodig. “Helaas, maar waar. Met het steunen van oorlogskinderen help je niet alleen hen, maar ook de toekomstige generaties. Als oorlog het enige referentiekader van kinderen is, bestaat er een grote kans dat zij later ook oorlog gaan voeren. Als je ze laat ervaren dat een kind recht heeft op een heel ander en mooi leven, dan geven ze die ervaring door. Ook aan hun nakomelingen.”

Tips van Floris
“Mijn actie voor War Child is voor mij meer dan geslaagd. Hopelijk kunnen hierdoor een aantal nachtmerries van oorlogskinderen worden verlicht. Mijn doel was om één euro per kilometer op te halen, € 5500 dus. Daar ben ik nu al overheen en de teller loopt nog. Met de toezeggingen die ik nog heb, wordt het een mooi bedrag. Het is bijzonder dat ik heb kunnen bijdragen door iets te doen waar mijn passie ligt. Vooral bijzonder is het dat zoveel mensen mij daarbij hebben willen steunen.”

Floris raadt aan om te kiezen waar je passie ligt en daarmee fondsen te werven. “Dat werkt het beste, en geeft de meeste voldoening.” Zijn tweede advies is om te durven vragen. En je vraag te blijven herhalen. “Veel van mijn donateurs gaven pas bij het derde verzoek. Maar ze gaven wel!”

Lees de Reisblog van Floris
Lees over Gaul!
Kom zelf ook in actie!