Ex-kindsoldate Gabriela (25) is in Nederland om haar verhaal te vertellen

Mishandeling en misbruik dreven Gabriela uit Colombia en haar tante, op 11-jarige leeftijd, in de armen van een illegale gewapende groepering. In de hoop op een beter leven. Gabriela is momenteel in Nederland om haar indrukwekkende levensverhaal te vertellen. Hiermee vraagt ze aandacht vragen voor kinderen die in eenzelfde soort situatie zitten als zij voorheen: “Kinderen horen niet in oorlog.”
19 maart 2013

“De relatie met mijn familie was slecht.  Mijn tante en ik werden misbruikt. Waar wij woonden, hadden we geen enkel toekomstperspectief. We wilden daarom bij de gewapende groeperingen gaan. Ik was 11, mijn tante 12. Omdat we eerder werden geweigerd omdat we te jong waren, zeiden we dat we 15 waren. We werden geaccepteerd in de gewapende groep. Ik bleef er vier jaar lang”.

In de groep
De groep werd Gabriela’s nieuwe familie. “De regels waren extreem strikt. Als je dit niet respecteerde, werd je gedood. Anders waren er geen problemen. We kregen politieke en militaire trainingen. Ik heb mee moeten vechten en ik moest loopgraven maken. Ik heb mensen vermoord zien worden. Mijn tante is omgekomen tijdens een gevecht. Mijn familie heeft hier nog altijd last van.”

Buiten de groep
Na vier jaar werd Gabriela opgepakt door de politie. Ze kwam terecht bij het ICBF - Colombia Institute of Family Welfare - waar ze het programma voor gedemobiliseerde kindsoldaten volgde. Kinderen worden hier opgevangen, kunnen studeren en worden voorbereid op een leven in de ‘gewone’ maatschappij.

Het was een moeilijke tijd voor Gabriela. Haar jeugd en haar ervaringen in de gewapende groep waren een zware last. Te zwaar voor haar jonge schouders. Op school moet je je kunnen concentreren, maar hoe doe je dat als je verleden nog dagelijks door je hoofd spookt?  Gabriela heeft nooit kind kunnen zijn. 

Als kinderen 18 worden, zijn ze klaar met het programma. "Toen ik klaar was met het ICBF programma, had ik verder niets. Daarom heb ik eraan gedacht terug te gaan naar de groep. Daar is structuur, werk. Het voelde alsof er geen andere mogelijkheid was. Maar, ik bleek zwanger te zijn. Ik heb besloten om mijn leven en het leven van mijn kind buiten te groep op te bouwen”.

Gabriela kreeg na het ICBF programma psychosociale hulp van één van War Child’s partnerorganisaties. Ze speelde mee in een toneelstuk over kindsoldaten. Hier kon ze haar verhaal kwijt. In gesprek met andere ex-kindsoldaten en gevluchte kinderen, leerde ze haar verleden een plek geven. Haar emoties uiten. De partnerorganisatie leerde haar ook om voor haar zoontje te zorgen.

Nieuwe toekomst
Gabriela werkt nu als verpleegster in een ziekenhuis op de afdeling oncologie. "De steun van organisaties als War Child is ontzettend belangrijk. Kinderen krijgen weer zelfvertrouwen. Leren met hun emoties om te gaan. Dankzij deze psychosociale hulp kunnen kinderen weer bouwen aan hun eigen toekomst. Samen met hun families en andere belangrijke volwassenen. War Child betrekt hen ook. Ik weet nu: kinderen horen niet in de oorlog".

538 voor War Child
Het verhaal Gabriela is er één van velen. Op dit moment zijn er honderdduizenden verlaten oorlogskinderen die er helemaal alleen voor staan. Gabriela is tijdens de jaarlijkse actieweek ‘538 voor War Child’ in Nederland om haar verhaal te delen. Net zoals ze eerder deed met Marco Borsato in 2009, toen hij een War Child project in Colombia bezocht. En tijdens haar ontmoeting met de 538 DJ’s Barry Paf en Frank Dane dit jaar tijdens hun reis naar Colombia ter voorbereiding op de actieweek ‘538 voor War Child’.

Gabriela wil Nederland wakker schudden met haar levensverhaal. Ze hoopt dat, mede dankzij de opbrengst van de actieweek, verlaten oorlogskinderen de hulp kunnen krijgen die zij ook gekregen heeft. En zo kans hebben op een betere toekomst.

Beluister het gesprek tussen Gabriela, Marco Borsato en 538 DJ's Frank en Jeroen tijdens de 538 voor War Child actieweek